Published On: Čet, ruj 12th, 2013

Tribuna: Nakon izbora Kosovo i Srbija razgovaraju kao dvije Njemačke

Međunarodni dužnosnici ocijenili su da će nakon lokalnih izbora na Kosovu 3.studenog i pošto zaživi zajednica srpskih općina, Ivica Dačić i Hashim Thaci promijeniti format dijaloga i razgovarati o “suživotu po principu dvije Njemačke”, piše danas prištinski list “Tribuna”.

Thaci i Dačić poslije izbora razgovaraju na drugačijem nivou

Naredni sastanak dvojice premijera će se održati nakon lokalnih izbora na Kosovu i konsolidacije zajednice općina sa srpskom većinom, čime će početi proces okončanja tog razine dijaloga, piše dnevnik, pozivajući se na diplomatske izvore.

 

 

Prema tim izvorima, rješavanje problema sjevera Kosmeta, gdje su Srbi većina, omogućit da se prijeđe na razgovore o “suživotu na principima dvije Njemačke”.

“Novi dijalog bi se održao pod posredovanjem zapadnog diplomate koji bi mandat za to dobio od država koje su priznale neovisnost Kosova”, piše “Tribuna”.

 

 

Način na koji će Kosovo biti predstavljeno u Ujedinjenim nacijama, učlanjenje u druge političke, ekonomske, sportske i kulturne organizacije, i rješavanje pitanja nestalih, kao i ekonomskih pitanja teme su koje treba definirati u dijalogu drugačijeg razine, rekao je neimenovani međunarodni dužnosnik.

 

Razlog za promjenu razine razgovora je taj što je EU neutralna prema statusu Kosova što, po tom izvoru, onemogućava Uniju da inzistira na modelu dvije Njemačke.

 

Kada bi se u cijelosti primijenio model dvije Njemačke, Srbija bi trebala priznati teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, dvije strane bi trebalo međusobno da se priznaju, obvezale bi se da ostvaruju kriterije Povelje UN što su bile osnove sporazuma zapadne i istočne Njemačke 1972. godine.