Published On: Thu, Sep 12th, 2013

Umirovljeni vojni osiguranici : Helez laže

Udruženje umirovljenih vojnih osiguranika u F BiH smatra da je federalni ministar za braniteljska pitanja Zukan Helez jutros u izjavi programu TV Sarajevo ”iznio niz dezinformacija i netočnih podataka u vezi umirovljenika vojnih osiguranika u FBiH, koji su u ovom mjesecu dobili mirovine umanjene za oko 55 posto u odnosu na prethodni mjesec“.

”Želimo demantirati sve što je naveo, a iznosimo konkretno. Demantiramo da su mirovine umanjene za 100 KM. Radi se o smanjenju i do 1.000 KM u zavisnosti od čina koji je osoba imala u Vojsci FBiH.

Demantiramo i da je predsjednik Udruženja umirovljenika vojnih osiguranika u FBiH Ismet Harbinja ”lažni umirovljenik“, kako navodi ministar Helez”, stoji u priopćenju.

Tvrde da se radi “ne o prvom klevetanju i lažima ministra Heleza”.

”Ovdje je u pitanju zastrašivanje predsjednika udruženja, kako ne bi iznosio istinu o satanizaciji braniteljske populacije (u čijem sastavu on nije nikad bio), pogotovo pripadnika bivše Vojske FBiH koji su na zakonit način ostvarili mirovinu”, navode iz Udruženja.

U priopćenju za javnost ističu da je predsjednik Udruženja Ismet Harbinja lično ministru Helezu dostavio cjelokupnu dokumentaciju o umirovljenju i uopće o učešću u ratu, a original je, kako navode, i u Grupi za evidenciju Općine Centar, koja je u sastavu Federalnog ministarstva za braniteljska pitanja.

”O svemu ovome je obaviješten i premijer FBiH Nermin Nikšić, koji ništa ne poduzima da zaustavi ministra koji se već duže ponaša siledžijski i nedostojan je funkcije koju obavlja. Demantiramo ministra Heleza u dijelu kojim blati zapovjednike Armije RBiH i jedinica Vojske FBiH, navodeći kako su nezakonito stekli činove i mirovine.

Trebali bi se zapitati premijer FBiH i cjelokupna javnost zašto se ministar Helez ponaša siledžijski i krši Ustav Federacije BiH i Ustav BiH, što je potvrđeno pravomoćnim odlukama Ustavnog suda FBiH, koji je proglasio neustavnim pet zakona i uredbi koje je on kreirao i provodio.

Štete koje je on prouzrokovao dosad procjenjuju se na oko 100 milijuna KM (četiri tužbe po različitim osnovama), bez kamata, a na tome se neće završiti, jer je već 12.000 vojnih umirovljenika pokrenulo upravne sporove za neustavno smanjenje mirovina koje su isplaćene za kolovoz ove godine”, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruženja Ismet Harbinja.