Published On: Sri, svi 31st, 2017

Tri stvari koje “niste” znali o Ramazanu

Kao i svake godine, svijet muslimana posti mjesec Ramazan. Umjesto čestitke mojim prijateljima islamske vjeroispovijesti, želim prenijeti tri interesantne činjenice o kojima piše Élise Racque.

U Francuskoj, Ramazan je počeo u subotu, 27. svibnja, i trajat će do 24. lipnja, najavilo je Vijeće muslimanske zajednice. Tijekom ovog mjeseca, vjernici će od zore do zalaska sunca biti bez hrane, vode, pušenja i seksa. Djeca, starije osobe i bolesni su oslobođeni ovog posta. Postoje tri stvari koje ovaj muslimanski praznik čine posebnim za sve vjernike.

Početak Ramazana: između astronomije, religije i moći

Svake godine postavlja se isto pitanje: Kada će početi Ramazan i, što je najvažnije, tko odlučuje o datumu početka?

Prema muslimanskom kalendaru (lunarni), Ramazan počinje kada se prvi mladi polumjesec vidi na nebu. Zapažanja nisu ista u različitim dijelovima svijeta što predstavlja problem. Moramo uzeti u obzir i razlike u vremenu. Tijekom noći koja se naziva „noć sumnje“, vjerski učitelji promatraju nebo.

Mnoge zemlje su se prilagodile promatranju koje vjerski učitelji vrše u Saudijskoj Arabiji u gradu Meki, svetom mjestu svih muslimana. Kako to često biva, i u ovom slučaju imamo sukob astronoma, koji mogu matematičkim putem točno reći kada će se ukazati mladi polumjesec, i druge strane, koja se drži tradicionalnog promatranja neba.

Zbog ovoga svake godine imamo odluku koja ovisi u utjecaju pojedinih muslimanskih država. Ove godine, po prvi put u zadnjih 18 godina, Alžir neće ispoštovati saudijski kalendar. Alžirski ministar za religiozna pitanja 20. svibnja obznanio je odluku da Ramazan neće početi kao je odlučila Saudijska Arabija, 25. svibanja s četvrtka na petak, nego dan kasnije, s petka na subotu, jer prvi datum ne odgovara astronomskom kalendaru.

Prekid posta nakon zalaska sunca dobra je zdravstvena navika

Nakon zalaska sunca, dolazi do prekida posta kojeg nazivamo iftar. Većina muslimana pridaje veliku pažnju pripremi jela i večeri sa svojom obitelji. Cijela obitelj participira u pripremi obroka, što je vrlo dobra navika prema američkom istraživanju. Ova studija pokazuje da participacija djece u pripremi hrane utječe pozitivno na njihove prehrambene navike, a što bi bilo dobro zadržati tijekom cijelog života – zajedničku pripremu obroka i uživanje u istom zajedno s obitelji.

Druga znanstvena studija potvrđuje da 60% pretilne djece ne uzima obrok s obitelji. Kuhanje kod kuće i u obitelji često utječe i na kvalitetan odabir zdrave hrane, posebno voća i povrća koje utječe pozitivno na zdravlje. Što više jedemo kod kuće, to manje konzumiramo kalorija.

Kako UN koristi Ramazan protiv gladi

Mjesec ramazana je vrijeme dijeljenja i solidarnosti muslimana, koji vode računa da svatko nakon dnevnog posta ima dovoljno hrane za kvalitetan obrok. Džamije obično nude vjernicima hranu ili distribuiraju pakete za potrebite.

Ujedinjeni narodi su razumjeli ovaj aspekt solidarnost Ramazana. Ove godine Svjetski program za hranu, UN-ova agencija specijalizirana za pomoć u hrani, pokrenula je prikupljanje sredstava za vrijeme Ramazana. Cilj je borba potiv gladi koja vlada u Jemenu i pomoć djeci izbjeglicama u Siriji i Libanonu.

Program potiče korištenje aplikacije pod nazivom „Podijelite obrok”. Korisnici mogu donirati najmanje 40 centi putem pametnog telefona.

U službenom priopćenju, programa UN-a piše: „Ramazan je vrijeme kada se sve muslimanske obitelji iz cijelog svijeta okupljaju da dijele obrok i tako omoguće drugim ljudima da dijele radost i trenutke druželjubivosti.”

Izvor: Europe1 l logicno.com