Published On: Pet, ruj 29th, 2017

TRI DIJAMETRALNO SUPROTNA VIĐENJA Evo što su britanskim lordovima u Sarajevu rekli Srbi i Bošnjaci, a što Hrvati

Britanski lordovi danas su se u razgovoru s članovima Kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH mogli uvjeriti na potpuno dijametralna gledišta triju strana na daytonsko uređenje BiH, kao i o budućnost Bosne i Hercegovine, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Srpski predstavnici Ognjen Tadić i Mladen Bosić hvalili su Daytonski sporazum, ističući kriminal i korupciju kao glavni i skoro pa jedini problem u BiH. U sličnom tonu govorio je i Safet Softić (SDA), prema čijem mišljenju su odnosi tri naroda, među običnim ljudima, potpuno normalizirani.

Za razliku od njih predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) upozorio je lordove kako se u Federaciji, a i BiH neće moći formirati vlast nakon izbora 2018. ukoliko se  “Izborni zakon ne izmjeni sukladno odlukama ustavnog suda i načelu legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, pa bi se sindrom Mostara mogao proširiti na cjelu zemlju”.

-Iznio sam mišljenje kako je Daytonski ustav kočnica razvoja i napretka zemlje. Upozorio sam kako u BiH postoje tri koncepta uređenja BiH, jedan koji se temelji na načelu jedan čovjek jedan glas koji u višenacionalnoj državi kakva je BiH nije moguć i drugi koji zagovara jačanje dvaju entiteta, što opet nije rješenje, kazao je Čolak za HMS

Čolak je rekao kako se koncept uređenja BiH koji zagovara hrvatska strana temelji na načelima  koje zagovara i Europski parlament, a to su federalizam, decentralizacija, te legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i građana.

-Rekao sam im, naravno, da podržavamo ekonomske reforme ali mi naprosto mislimo da bez političkih reformi nije moguć ni taj ekonomski progres napraviti jer naprosto  bez političke stabilnosti nemoguće je dovesti investicije i zaustaviti iseljavanje i otvarati nova radna mjesta, kazao je Čolak

Čolak je upozorio i na veliki broj ustavnih amandmana nametnutih od dvojice bivših visokih predstavnika u BiH Petritscha i Ashdowna od kojih većina nije prošla parlamentarnu proceduru. U tom kontekstu posebno oštre kritike na račun lorda Ashdowna, bivšeg visokog predstavnika iznio je Ognjen Tadić zbog smjene velikog broja srpskih dužnosnika u vrijeme njegova mandata u BiH.

the-terrible-reality-of-dining-in-the-british-house-of-lords

-Britanskim sam lordovima ukazao kako je u ovom trenutku najvažnije izmjeniti Izborni zakon kako sindrom Mostara, koji već pet godina nema legitimnu vlast, ne bi zahvatio Federaciju, a i cjelu državu, a nakon toga kako je nužno  usvajanje novg demokratskog Ustava, odnosno ustavno preuređenje BiH na načelima koje zagovara i Europski parlament, kazao je Čolak za Hrvatski Medijski Servis , dodavši kako je  razgovor s lordovima bio prijatan i opušten.

Britanski lordovi stigli su u BiH nakon posjete Srbiji, a obići će još neke zemlje regije kako bi se upoznali s problemima i izazovima s kojima se suočavaju zemlje zapadnog Balkana. Na osnovu razgovora koje će obaviti, sačinit će izvješće za Konferenciju, koja se u Londonu, u okviru Berlinskog procesa  priprema za sradinu sljedeće godine.

Posjet BiH, britanskih lordova izaziva veliku pozornost javnosti, nakon objave snimke diskusije lordova o problemima u BiH. Podsjetimo bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown sudjelujući u toj raspravi kazao je kako će se BiH raspasti ukoliko se ustavno ne preuredi, te je iznio svoje mišljenje kako je model belgijskog federalizma najprimjereniji za BiH./HMS/