Published On: Fri, Sep 29th, 2017

SAMO U BIH: Ministar sigurnosti navodno zataškavao zločine mudžahedina

Tužiteljstvo BiH pokrenulo je istragu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića na temelju zahtjeva podnesenog protiv njega od strane sigurnosnog stručnjaka Dževada Galijasevića.

“Žalbu je podnio Galijasević krajem 2015. godine. Prva je bila odbačena, ali ju je prihvatilo Tužiteljstvo nakon podnošenja pritužbe na odluku tužitelja.”

Tužitelj će donijeti odluku o kaznenom postupku nakon postupka na temelju naloga, ponovnog razmatranja i vrednovanja svih dokaza ” , priopćeno je neslužbeno iz Tužiteljstva BiH.

Galijasević je u zahtjevu izjavio da je Mektić počinio produženo kazneno djelo pomaganja počiniteljima ratnih zločina nad Srbima u Ozrenu u operaciji Farz 95 i nakon toga, stvarajući političku akciju i pružajući bombastična otkrića, prenosi RTRS.tv.

U prijavi se navodi da je Mektić tvrdio da je Galijasević sudjelovao u tim zločinima na Vozući, iako, tvrdi, nikada nije bio na tom području. Također je izjavio da je Mektić zlouporabio svoj položaj i ovlast optuživši osobu koja nije počinila zločin te tako pomogao nepoznatom počinitelju ratnih zločina počinjenih u Ozrenu kako bi izbjegao zasluženu kaznu zbog ritualnog odrubljivanja glava 192 srpskih vojnika i civila.

Galijasević kaže kako je podnio žalbu protiv ranijih odluka Tužiteljstva i očekuje da će tužiteljstvo raditi profesionalno.

“Tu se radi o dva kaznena djela. Prvo je pomoć počiniocu poslije počinjenog krivičnog djela. Mektić je pomogao ratnim zločincima, mudžahedinima koji su klali. Drugo kazneno djelo je zloupotreba službenog položaja u vezi s lažnom optužbom i ugrožavanje sigurnosti nedužne osobe javnom optužbom sa položaja moći ministra sigurnosti”, navodi Galijašević.

Mektić je ocijenio da se radi o još jednoj “neviđenoj gluposti i nebulozi Tužiteljstva BiH”. Dodao je da je Tužiteljstvo ranije utvrdilo da nema osnova za istragu u tom predmetu i da ne zna ni u kom svojstvu se on tu pojavljuje, ni šta mu stavljaju na teret. Za sve je optužio vršioca dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva  BiH Gordanu Tadić za koju kaže da “čezne da ga optuži za neko krivično djelo”.

Tužiteljstvo BiH je najavilo da će se danas oglasiti povodom “slučaja Mektić”.