FUP O INCIDENTU ISPRED PARLAMENTA FBiH: Novinari RSE kontaminirali sigurnosni prostor, Borka izdala ishiterno priopćenje

Federalna uprava policije (FUP) oglasila se priopćenjem za javnost u povodu nedavnog incidenta ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH kada su policijski službenici prijetili ekipi Radija Sloboda Europa.

S obzirom na upućene pritužbe, u odnosu na ponašanje i rad policijskih službenika Federalne uprave policije, Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine, na dan 21. rujna 2017. godine, prilikom pojačanog osiguranja objekta Parlamenta Federacije BiH, Jedinica za profesionalne standarde Federalne uprave policije, je po naredbi direktora FUP-a Dragana Lukača, provela postupak interne istrage.

U priopćenju FUP-a dalje se navodi:

“Dana 21.09.2017. godine Federalna uprava policije, kao nadležan policijski organ, je vršila pojačano osiguranje objekta Parlamenta Federacije BiH, a povodom održavanja sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, i s tim u vezi ne najavljenog prosvjednog okupljanja demobiliziranih boraca ispred Parlamenta FBiH.

Navedeni događaj, pratilo je oko 35 novinara iz raznih medijskih kuća, koji su svoj posao odradili nesmetano, profesionalno i bez ikakvih ograničenja.

Čitav događaj protekao je u normalnim okvirima, korektnim odnosima svih sudionika kako unutar objekta Parlamenta i tako na prostoru ispred istog objekta.

Svi policijski službenici koji su sudjelovali u okviru osiguranja navedenog događaja su svoj posao odradili profesionalno, stručno, zakonito i po pravilima struke, uz poštivanje Etičkog kodeksa za rad policije.

U okviru odvijanja navedenog događaja, u 11,50 sati, dvije NN osobe su napravile incident ispred objekta Parlamenta, na prostoru gdje se odvijao prosvjed boračke populacije, čime su kontaminirali sigurnosni prostor, i učinili ga visokorizičnim.

Kasnijim policijskim radnjama utvrđeno je da su navedene NN osobe djelatnici uvažene medijske kuće „Radio Slobodna Europa- TV Liberty”.

Navedene osobe su se potpuno oglušile na zakonito izdane zapovjedi prema istima od strane ovlaštenih službenih osoba Federalne uprave policije, čineći pritom vrlo ozbiljne zakonske prekršaje, a ponašanje i postupci istih bili su u maniru huliganstva.

Isti su vrijeđali i omalovažavali policijske službenike i Federalnu upravu policije. Svjesni svog nedoličnog ponašanja i postupaka isti su nakon toga izdali potpuno netočna priopćenja za javnost.

Svemu navedenom svjedoči i pismo podrške upućeno Federalnoj upravi policije od strane boračke populacije koji su bili na ovom skupu.

Federalna uprava policije ima otvorenu transparentnu i kontinuiranu suradnju sa svim medijskim kućama i servisima u našoj zemlji i izvan nje, uvijek smo pružili zaštitu svakom medijskom djelatniku što će mo činiti i ubuduće.

Pozivamo zastupnika Udruženja BH novinara, gosp. Borku Rudić da u Federalnoj upravi policije ostvari uvid u svu dokumentaciju u vezi sa spomenutim događajem, bez ikakvih limita, i demantira navode ishitreno izdatog priopćenja ovog Udruženja, od 23.09.2017. godine.

Pozivamo ovlaštenog predstavnika uvažene medijske kuće Radio Slobodna Europa da također u Federalnoj upravi policije se informira o navedenom i ostvari uvid u dokumentaciju u vezi sa navedenim slučajem, te da u vezi s ponašanjem i postupcima djelatnika svoje kuće provede odgovarajući postupak.  Nadamo se da će ova medijska kuća primjeniti u ovom slučaju Kodeks za tisak i medije u Bosni i Hercegovini”, stoji u priopćenju Federalne uprave policije. /HMS/