Published On: Sun, Aug 16th, 2015

TRGOVINSKI SUFICIT Vrijeme za povlačenje Njemačke iz eurozone?

„Kriza eurozone često se naziva krizom duga. Ali Europa u cjelini nije imala problem vanjskog duga, već unutarnjeg“, piše Kovanek.
Američki ekonomist Patrik Kovanek kao glavni razlog neravnoteže u eurozoni vidi porast njemačke trgovine, prenosi Deutsche viršafts Nachrichten. U 2014. godini Njemačka je zabiljžila trgovinski suficit od 217 milijardi eura i bila, nakon Kine, druga najveća svjetska ekonomija.
Suficit nastaje kada vlada troši manje nego što zarađuje od izvoza robe. Viškovi koji tako nastaju troše se za pozajmice drugim zemljama. Na takav način, Njemačka je financirala zemlje koje troše više nego što proizvode i na taj način stvaraju trgovinski deficit.
Ipak, umjesto da doprinese globalnom ekonomskom razvoju, trgovinski suficit Njemačke imao je suprotan efekt, napisao je američki ekonomist Kovanek.
„Kriza eurozone često se naziva krizom duga. Ali Europa u cjelini nije imala problem vanjskog duga, već unutarnjeg“, piše Kovanek.
Prema njegovom mišljenju, njemački suficit i rastući dug u perifernim europskim zemljama su dve strane istog novčića. Umjesto da novac investira u domaću ekonomiju, Njemačka je novac davala svojim trgovinskim partnerima u eurozoni, koje su zauzvrat, taj novac koristile za kupovinu njemačkih proizvoda.
Kovanek smatra da Njemci žive u iluziji da prosperiraju. Umjesto da „rade prave stvari”“, pokušavaju se „izvući” s novcem koji im vjerojatno nikada neće biti vraćen.
Prema riječima ovog ekonomskog eksperta, najbolje rješenje bilo bi da se Njemačka povuče iz eurozone i ponovo uvede njemačku marku. On smatra da će im trgovinski suficit svakako biti na raspolaganju, ali da je pitanje gdje će biti utrošen.