Published On: Sun, Aug 16th, 2015

NOVA DIPLOMATSKA INICIJATIVA Nema promjene Daytona, ali će pokušati smanjiti ovlasti RS-a

Zapadne sile iskoristit će 20. godišnjicu Daytonskog sporazuma za novi pokušaj smanjenja nadležnosti RS i jačanja institucija u Sarajevu.
Ova godina prepuna je “okruglih” godišnjica nekih od najvažnijih događaja iz ratnih devedesetih. Poslije Srebrenice i “Oluje”, u studenom na red dolazi Daytonski mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu.
Već od rujna, treba očekivati niz inicijativa, i na međunarodnom planu i u BiH, koje će zapravo predstavljati udar na Republiku Srpsku, rekli su “Blicu” diplomatski izvori.
RS i njen predsjednik Milorad Dodik doživljavaju se na Zapadu kao glavni kočničari za uspostavljanje “funkcionalne BiH” i to jer insistiraju na svojim maksimalnim nadležnostima u okviru Daytonskog sporazuma.
– Uvjeti za izmenu Daytona sada ne postoje. Riječ je o međunarodnom pravnom aktu koji se ne može menjati bez pristanka Srbije i Rusije – suglasni su sugovornici beogradskog lista.
Ipak, kako dodaju, očekuje se da će u susret 20. godišnjici u raznim međunarodnim forumima, počev od okruglih stolova u uticajnim institutima, preko javnih obraćanja političara, pa do službenih institucija poput Europskog parlamenta, biti stvarana atmosfera za ponovni pokušaj ustavne reforme u BiH.
Konkretna obilježavanja ove godišnjice još se dogovaraju. Mogućnost koja se na Zapadu ozbiljno razmatra je da u Vijeću sigurnosti UN bude donijeta rezolucija o Daytonskom sporazumu. Za razliku od britanske rezolucije o Srebrenici, koja zbog Rusije nije prošla u VS UN, ovdje bi glavnu riječ vodili Amerikanci.
– Rezolucija je jedna od opcija o kojima se razmišlja. Ipak, nakon ruskog veta uNew Yorku na takav dokument o Srebrenici, kao i na rezoluciju o obaranju malezijskog zrakoplova, kada je shvaćeno da se Moskva ne libi spriječiti sve što joj se ne dopada, ova inicijativa je dovedena u pitanje – objašnjavaju izvori.
Predjsednik RS Milorad Dodik nedavno je potvrdio da ima saznanja kako se razmatra donošenje rezolucije o Daytonu u VS UN.