Subota, 22 lipnja, 2024

Travnik: U selu Kraljevice otkriven spomenik poginulim hrvatskim braniteljima

Must Read

U povratničkom selu Kraljevice i susjednim Kokošarima, Vidoševićima, Šipoviku i Prićima, tijekom Domovinskog rata poginulo je 29 pripadnika HVO-a, a 10 civila hrvatske nacionalnosti stradalo je u razdoblju od 1991. do 1998. godine.

U selu Kraljevice u Travniku danas je svečano otkriven  spomenik poginulim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilnim žrtvama rata i poraća.

U povratničkom selu Kraljevice i susjednim Kokošarima, Vidoševićima, Šipoviku i Prićima, tijekom Domovinskog rata poginulo je 29 pripadnika HVO-a, a 10 civila hrvatske nacionalnosti stradalo je u razdoblju od 1991. do 1998. godine.

U prigodnom programu obratio se Ljupko Sučić, aktualni zastupnik HDZ-a BiH u Saboru Županije Središnja Bosna koji je naglasio kako su među 10 civilnih žrtava rata i poraća nalaze i imena trojice Hrvata, povratnika koji su ubijeni u terorističkim napadima.

“Fabijan Babić, Juro Jelonjić i Perica Bilić nakon rata ubijeni su jer su bili Hrvati, povratnici u Travniku, a ni do danas nitko nije odgovarao za njihova ubojstva u terorističkim napadima”, rekao je Sučić.

Sučić je, također, naglasio kako smo “svi dužni baštiniti istinu o Domovinskom ratu i časnoj ulozi HVO-a u obrani Središnje Bosne, ali i cijele BiH”.

Spomenik nosi naziv “Križ nade poginulim hrvatskim braniteljima, policajcima i civilnim žrtavama rata i poraćja”, a djelo je akademskog kipara Zdenka Jurišića iz Novog Travnika koji ga je izradio bez novčane naknade, a  prema izvedbenom projektu Josipa Ledića.

Spomen-obilježje “Križ nade” otkrili su sinovi poginulih hrvatskih branitelja sela Kraljevice, a posvetio ga je don Donald Marković, vojni kapelan za Središnju Bosnu.

Današnjem prigodnom programu otkrivanja spomen-obilježja u travničkom selu Kraljevice prisustvovali su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Hrvatskog narodnog sabora BiH, predsjednica Općinskog vijeća Travnik, Vlatka Lukić, načelnici Kiseljaka, Kreševa, Dobretića, Viteza, hrvatski ministri u Vladi Županije Središnja Bosna, predstavnici MUP-a Središnja Bosna i hrvatske komponente Oružanih snaga BiH.

G. L. / Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -