Published On: Ned, ožu. 26th, 2017

Trasa buduće brze ceste Sarajevo – Beograd opet zaobilazi Tuzlu

Osim što ne bi zaobišla najmnogoljudniju regiju u BiH, trasa bi kao takva značajnim dijelom prolazila kroz Federaciju BiH, a ne gotovo potpuno kroz Srbiju i Republiku Srpsku, kako se zagovara, naglašava Bijedić.

Naime, obrazlaže, ima indicija da bi trasa trebao ići preko Višegrada, au tom slučaju bi dio kroz Bosnu i Hercegovinu gotovo cijelom dužinom prolazio kroz Republiku Srpsku te kroz Federaciju BiH neznatno. Inače bi u tom slučaju, trasa najvećim dijelom išla kroz Srbiju.

“Ishod današnjeg glasovanja u Zastupničkom domu bio bi logičan da se desio u Beogradu ili Banjoj Luci, a ne u Federalnom parlamentu u Sarajevu”, izjavio je Enver Bijedić, bivši federalni ministar prometa i komunikacija, nakon odbijanja njegove inicijative.

Trasa koju on zagovara izgledala bi ovako: Sarajevo – Žepče – Tuzla – Brčko – Bijeljina – Beograd.

Smatra da kod planiranja treba uzeti u obzir idejno rješenje koje već postoji, a podrazumijeva prolazak regionalnog puta kroz Tuzlanski kanton i priključivanje na koridor 5-C kod Žepča.

“Rješenje koje predlažem tretiralo bi trasu autoceste Sarajevo – Beograd kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu i na taj način bi korist od ovog autoputa bila višestruka”, rekao je.

Ministar Ismir Jusko također je jučer potvrdio da Srbija traži da spojna točka između dvije države bude u blizini Višegrada.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer