Subota, 25 svibnja, 2024

TRADICIONALNI POHOD NA GROB SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA

Must Read

U četvrtak 1. studenog 2012. godine na blagdan Svih Svetih bit će slavljena Sveta misa na groblju Sv. Josip u Sarajevu u 15:00 sati. Misu će predvoditi uzoriti Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju većeg broja svećenika.

Na groblju Sv. Josip nalazi se i grob najznačajnijeg hrvatskog pjesnika u doba realizma Silvija Strahimira Kranjčevića te će tim povodom biti iz recitirane Kranjčevićeve pjesme, koje će recitirati Napretkovi stipendisti te će nekoliko riječi o samom pjesniku reći i povjesničarka s Instituta za povijest dr. Vera Katz kao što je već tradicija koju prati HKD Napredak.

Silvije Strahimir Kranjčević rođen je u Senju 1865. godine, a umro je u Sarajevu 1908. godine. U Kranjčevićevoj poeziji naglašena je socijalna komponenta. U svojim pjesmama daje slike ljudske bijede, teškog života ljudi, prema kojima
izražava samilost.  U Kranjčevićevim pjesmama osjećajnost dominira nad misaonom stranom. Za njegovu poeziju je rečeno da je „lirika grča, trzaja, cerenja i plača“. Kranjčević je bio vrlo osjetljive prirode koja je burno reagirala na vanjske nadražaje. Rijetko je uspijevao da stvori pjesmu u jednom tonu, jasnu i cjelovitu. Samo u jednom broju pjesama, u cijelosti uspjelih, ostvario je visok domet pjesničkog izraza.

(www.jabuka.tv)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -