Published On: Sri, lis 31st, 2012

PORICATELJ GENOCIDA NAD ARMENCIMA: EU će izgubiti Tursku ako je ne primi u članstvo do 2023.

Europska unija će izgubiti Tursku ako joj ne bude dala članstvo do 2023. godine, izjavio je turski premijer Redžep Tajip Erdogan.

“Vjerovatno nas neće držati na čekanju toliko dugo. Ali ako nas budu držali toliko dugo, EU će biti na gubitku, a u najmanju ruku izgubitće Tursku”, rekao je Erdogan tokom panel diskusije u Berlinu, upitan da li će Turska biti članica EU 2023. godine, javio je Reuters. Turska je inače zemlja u kojoj su mnogi zakoni još uvijek na razini srednjeg vijeka dok je političko uzništvo standard življenja… Osim toga, Turska i dan danas negira genocid nad Armencima.

Većinski muslimanska, ali sekularna zemlja od oko 74 milijuna ljudi ojačala bi EU, kazao je Erdogan, ističući da oko šest milijuna Turaka već živi u europskom bloku, od kojih tri milijuna u Njemačkoj.

Turska će 2023. godine proslaviti 100. godišnjicu od proglašenja republike, nastale na ruševinama Osmanlijskog carstva. Tada su naime Ataturkovi vojnici oslobodili zemlju od sebe samih, točnije Otomana, kako bi spasili državu od kasapljenja međunarodne zajednice.

Ovo je prvi put da je Erdogan nagovijestio koliko dugo će Turska ostati na europskom putu, u trenutku sve većeg udaljavanja ove zemlje od europskog bloka koji ju je, kako smatra, zanemario.

Turska je počela pregovore o pristupanju sa EU 2005. godine, do sada je ispunila samo jedno od 35 neophodnih poglavlja, a Europska komisija je priopćils da ova zemlja još nije ispunila potrebne standarde u pogledu ljudskih prava i slobode izražavanja.

Napredovanje Turske ka članstvu praktično je obustavljeno već nekoliko godina zbog protivljenja pojedinih članica i neuspjeha u rješavanju spora oko Cipra, čiji su sjeverni dio zauzele turske trupe 1974. godine.

(Tanjug)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare