Subota, 15 lipnja, 2024

TOPIĆ: Ako nisam na TV, u slobodno vrijeme volim da putujem…

Must Read

Najstariji tinejdžer među BH Hrvatima, koji otkida na uspješnicu “Volim, piti i ljubiti”, a životna egida mu je “Volim sve što vole mladi” , Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Naprdak mons. prof. dr. Franjo Topić, zajedno s članovima Središnje uprave vlč. mr. Lukom Brkovićem i Draganom Gučaninom boravili su u Lisabonu od 31. 5. do 2. 6. 2012. godine na međunarodnoj konferenciji s temom „Strategija za Europu 2020.“.

Konferenciju je organizirao Međunarodni centar za formaciju radnika u industriji i energetici (CIFOTIE) iz Lisabona, u suradnji s krovnom europskom organizacijom za pitanja rada i socijalnog dijaloga (EZA).

Sudjelovali su govornici iz 18. zemalja, između ostalih prisustvovali su sindikalisti, stručnjaci koji se bave pitanjima rada i obrazovanja mladih, te raznim društvenim pitanjima. Konferenciju je otvorio predsjednik CIFOTIE-a Antonio Cristovao.

Prof. Topić je govorio o potrebi umjerenosti zahtjeva europljana, te da je to jedan od putova izbjegavanja kriza, naročito po pitanju trenutne krize u Europi, a osim toga prof. Topić je naglasio i upozorio da gospodarski rast treba bit stupnjevit.

Primjeri Grčke i svih ostalih zemalja koje se nalaze u krizi, očiti su primjeri da se trošilo puno više nego što su mogli zaraditi. Jednostavni su principi da se izbjegnu ovakve situacije, vrlo je jasno da se može trošiti samo ono što se ima. „Ne može se zaraditi, koliko se može potrošiti“ – istaknuo je prof. Topić.

Nerealne i neispunjene želje su izvor nesreće i nezadovoljstva. Nema lakog života na ovoj zemlji. Stoga je bit ne ugrozit vrednote u obrazovnom sustavu, a mlade je potrebno motivirati da usvajaju spomenute vrednote.

Predsjednik Topić je zatim informirao sudionike konferencije o situaciji u BiH, kao i o radu HKD Napredak, posebno o skorašnjoj konferenciji koju Napredak organizira u Slavonskom Brodu zajedno s EZA-om od 28. lipnja do 1. Srpnja 2012. godine na temu„Socijalni dijalog kao temelj za ujedinjavanje Europskih integracija“.

Napredak je već dvije godine član EZA-e, koja okuplja preko 60 europskih organizacija iz brojnih zemalja EU. Svi sudionici su sa simpatijama slušali informacije o BIH i većina učesnika je obećala doći na spomenutu konferenciju, koju organizira HKD Napredak.

Delegacija HKD Napredak posjetila je i jedno od najvećih katoličkih svetišta u svijetu Fatimu, gdje su 1917. troje djece vidjeli Isusovu majku Mariju. Na Svetoj misi je bilo oko 20.000 vjernika iz raznih zemalja Europe i Amerike. Misu su slavili mons. prof. dr Topić i vlč. mr. Brković, koji su imali privilegiju izreći i molitve vjernika na Svetoj misi.

Na proputovanju delegacije, u Beču su se susreli i s predsjednikom Glavne podružnice Beč prof. Filipom Zloušićem. Osim općih pitanja o radu Napretka, posebno se razgovaralo o akademiji Njemačkog jezika u Beču koju glavna podružnica Beč organizira već 13. godina.

Na akademiji sudjeluje oko 35 studenata iz BiH, Hrvatske i drugih zemalja.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -