HDZ SPAŠAVA KOŽU: Nagodba Karamarko – Bajić

HDZ je spreman priznati djelomičnu krivnju i platiti 7,5 milijuna kuna ako Državno odvjetništvo odustane od optužbe da je isisao iz državnih poduzeća 31,6 milijuna kuna

Tijekom ovog tjedna na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma u središnjici HDZ-a sastat će se predsjednik stranke Tomislav Karamarko, glavni tajnik Milijan Brkić, pravni zastupnik stranke u procesu Fimi Media Damir Sesvečan i HDZ-ovi odvjetnici Tomislav Penić i Davorin Budin.

Tema sastanka – mogućnost nagodbe s Državnim odvjetništvom.

 

Kako doznajemo od izvora u stranci, uže vodstvo HDZ-a već nekoliko dana razglaba o pokušaju organiziranja sastanka s Tužiteljstvom oko predmeta Fimi media.

Cilj je pokušati odvagnuti koje mogućnosti ima stranka oko ranijeg završetka procesa pa i uz cijenu priznanja djelomične krivnje.

Iz tih razloga vrh HDZ-a proteklog tjedna uputio je poziv stranačkom odvjetničkom timu da dođu u središnjicu i sažmu sve daljnje pravne opcije u prvom suđenju jednoj političkoj stranci.

“Stranka se nalazi u teškoj situaciji i suđenje za Fimi mediju predstavlja joj ozbiljan politički i kazneno-pravni teret. Našim članovima i hrvatskim građanima treba pokazati da je na čelo stranke došao novi tim koji želi što prije raskrstiti s prethodnicima koji su HDZ i doveli na ovako niske grane. Stoga ćemo pokušati vidjeti koje sve mogućnosti imamo da sudski postupak okončamo za stranku na što bezbolniji način”, govori Globusu izvor stranke u ponedjeljak navečer.

Kako doznajemo, sastanak HDZ-ovih lidera i odvjetničkog tima trebao se dogoditi već u ponedjeljak, no on je u zadnji tren odgođen.

Pred Karamarkom i suradnicima dana stoje dva pitanja:

Može li HDZ s DORH-om dogovoriti nagodbu kojom bi priznali samo dio krivnje i platili minimalan iznos?

I drugo, ako stranka može postići nagodbu, isplati li se potpisati kapitulaciju pred Bajićem i tako stranku za sva vremena opteretiti biljegom kaznene odgovornosti za lopovluk?

Podsjetimo, u slučaju “Fimi medija” optuženi su bivši premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader, bivši rizničar i šef Carine Mladen Barišić, bivši glasnogovornik Vlade i šef izbornih stožera Ratko Maček, bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević, vlasnica tvrtke Fimi media Nevenka Jurak, vlasnica tvrtke Ani-Lon Anita Lončar-Papeš, vlasnik tvrtke Onida Bojan Dimić, HDZ te tvrtke Ani-Lon i Onida.

Sve njih optužnica tereti da su se udružili kako bi izvlačili novac iz javnih poduzeća, punili navodni “crni fond HDZ-a” te ostvarili osobnu korist.

Dio njih je priznao krivnju i već se nagodio sa sudom (Lončar-Papeš, Dimić, Ani-Lon i Onida), dio je priznao krivnju, ali još čeka dogovor o nagodbi (Barišić, Jurak i Pavošević), a ostatak se izjasnio da nije kriv (Sanader, Maček i HDZ).

HDZ-a se kao pravnu osobu tereti da je putem Fimi Medije (6.970.222,42 kn), Mladena Barišića (9.303.542,80 kn) i neevidentiranim donacijama (15.335.800,00 kn) ostvario nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od ukupno 31.609.564,63 kuna.

U slučaju da HDZ bude osuđen za sve tri točke optužnice morao bi vratiti cjelokupan iznos.

Osim toga, u tom slučaju stranka bi morala platiti i kaznu koja bi mogla dosegnuti i sedam milijuna kuna.

Treći i posljednji materijalni trošak HDZ-ovaca za ovaj proces su i odvjetnici koje stranka od siječnja mjesečno plaća 250 tisuća kuna bruto.

more recommended stories