Subota, 15 lipnja, 2024

Dva lica Sulejmana Tihića: Što je lider SDA govorio jučer, a što govori danas?

Must Read

Predsjednik SDA Sulejman Tihić došao je danas u Mostar pitati Čovića hoće li podržati Lagumdžiju u namjeri da esdeavce izbaci iz vlasti.Bio je to isti onaj Tihić koji je, podsjetimo, svojevremeno podržao Lagumdžiju u , izbacivanju HDZ-ova iz vlasti – time što je pristao sudjelovati u pravljenju federalne vlastii bez dva HDZ-a.

Što više zastupnici Tihićeve SDA  sudjelovali su u državnom udaru u kojem su uspostvili vlast na nezakoniti način, prema odluci SIP-a, bez stranaka koje predstavljaju većinsku volju Hrvata. A nisu morali.

Piše: Milan Šutalo, Dnevnik.ba

I ne samo u Federaciji. Tihićeva SDA, s Radončićevom SBB i Silajdžićevom SBiH pridružila seLagumdžijinom SDP-a u uspostavi čisto bošnjačke vlasti u Srednjo-bosnakoj županiji, koju je kasnije OHR poništio.

Nakon što je pomogao Lagumdžiji prevariti Hrvate,Tihić sada upozorava Čovića da pazi da ga Lagumdžija ne prevari. 

Kaže  lider SDA kako SDP HDZ-u sada nudi ono što HDZ-ovima i pripada i pita se; a što im to nije ponudio odmah. Svojevremno je Tihić drugačije govorio. Da su HDZ-ovi sami sebe izbacili iz vlasti, da ne mogu tražiti sve hrvatske pozicije, da i SDP ima pravo predstavljati Hrvate, jer je to multietnička stranka.

Govorio je kada nitko normalan nije imao iluzija o Lagumdžiji i njegovoj politici i namjerama. Sada kada je“đavo došao po svoje”, Tihić se može prisjetiti one narodne “tko pod drugim jamu kopa sam u nju upada”. 

Okolnosti su se promijenile. Čović i Ljubić sada ne trebaju Lagumdžiju, već on njih želi li napraviti iole stabilnu vlast u Federaciji. Ili ostati ratovati s Tihićem u federalnoj vlasti. Lideri dva HDZ-a sada su u situaciji da određuju uvijete pod kojima će sudjelovati u federalnoj Vladi.

Tihić je i danas ponovio kako njegova stranka neće izaći iz vlasti, jer su je u vlast izabrali građani, a ne SDP. Dva HDZ-a predstavljaju gotovo 90-postotnu volju građana Hrvata, pa je, unatoč tomu Tihić pomogao izbaciti ih iz vlasti.

Koalicija SDP-a i SDA predstavljala je nadpolovičnu biračku volju Bošnjaka, dva HDZ-a to su poštovala. No, hrvatsku biračku volju nisu poštovali ni Lagumdžija, a ni Tihić, da ne spominjemo beznačajnog Jurišića i da ne kažem kakvog Lijanovića.

No, Tihić ne može poreći da i koalicija SDP-a sa SBB-om ima  bošnjački legitimitet, jer ima podršku 41, dakle, većine bošnjačkih zastupnika u  Zastupničkom domu Parlamenta F BiH i podršku 10, dakle većine bošnjačkih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. I ta koalicija, s pravom, može reći da predstavljaju volju građana – Bošnjaka.

Iako ih pet stranaka vladajuće koalicije ne želi za partnere, iako je stvorena nova koalicija, koja je kao i prethodna izraz volje građana Bošnjaka, SDA ne želi izaći iz vlasti- na razini BiH, a ni na razini FBiH, ukoliko  se stvori nova koalicija SDP i SBB-a, s dva HDZ-a, koja bi imala legitimitet ne samo jednog već oba konstitutivna naroda u F BiH.

Stranka koja poštuju demokratska pravila ponašanja kada se raziđe s koalicijskim partnerom ili partnerima i ostane u manjini, odlazi u oporbu gdje nastavljaj svoju politiku kritike vlasti. Izlaze iz vlasti i odlazi u oporbu i zbog tog da ne bi bila suodgovorna za rezulate politike s kojom se ne slaže.

No, Tihićeva SDA se ne slaže s politikom petorice, s ključnim dokumentom te politike – proračunom. Odluke petorica će se ubuduće u Vijeću ministara donositi uz ili bez suglasnosti  SDA, ali će SDA ostati u vlasti “braniti državu”.

Kako? Pa, tako što će ministri iz SDAi u interesu države primati plaću iz državnog proračuna, kojeg ne podržavaju. Patriotski, nema šta.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -