Published On: Sri, tra 6th, 2022

Tomislavgrad: Obilježena 30. godišnjica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, branitelji se posebno prisjetili bitke za Kupres

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjeg spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Tomislavgradu u srijedu je obilježena 30. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Uz počasni vod hrvatske komponente OS BiH vijenac su položili i svijeće zapalili predstavnici Oružanih snaga BiH, izvršne i zakonodavne vlasti Hercegbosanske županije, zatim Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i Doma naroda FBiH, Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije, općine Tomislavgrad te Koordinacije braniteljskih udruga Hercegbosanske županije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Tomislavgrad.

Prigodnu molitvu za stradale u proteklome ratu izrekao je vojni kapelan fra Mario Ostojić, a nakon svečanog dijela uslijedilo je druženje branitelja.

Sudionici ratnih zbivanja kratko su se prisjetili ratnih događanja i stradanja 1992. godine kad je započela jedna od najtežih bitaka hrvatske vojske u novijoj povijesti – bitka za Kupres u kojoj je poginulo ili nestalo 160 Hrvata.

U obrani Kupresa sudjelovali su Kupreška bojna HVO-a, hrvatska postrojba iz Tomislavgrada, 13. bojna HOS-a, dragovoljci ZNG (Vukovarci) i ostali hrvatski branitelji iz Bugojna, Uskoplja, Livna, Posušja, Gruda… sveukupno njih 2.500 naoružanih puškama s nešto ručnih raketnih bacača i minobacača.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

comment image RS u srcu

Last edited 1 mjesec prije by Anonimac