Published On: Sri, tra 6th, 2022

EU uvela nove sankcije Moskvi

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je potreban daljnji pritisak, a prijedlozi uključuju zabranu uvoza ugljena iz Rusije u vrijednosti od četiri milijarde eura godišnje i potpunu zabranu transakcija na četiri ključne ruske banke, uključujući drugu po veličini u zemlji, VTB.

”Danas predlažemo da napravimo korak dalje kada su sankcije u pitanju. Proširit ćemo sankcije kako bi još više izvršili pritisak na rusku ekonomiju”, rekla je, javlja Reuters.

EU će također zabraniti ruskim plovilima pristup lukama EU, iako će postojati izuzeća za poljoprivredne i prehrambene proizvode, humanitarnu pomoć i energiju.

EU će također zabraniti ruske i bjeloruske prijevoznike u cestovnom prometu i zabraniti prodaju Rusiji kvantnih računala, naprednih poluvodiča, osjetljivih strojeva i transportne opreme u vrijednosti od 10 milijardi eura godišnje.

Von der Leyen je rekla da će blok od 27 zemalja također zaustaviti uvoz ruskog drveta i cementa, kao i morskih plodova i pića u ukupnoj vrijednosti od oko 6 milijardi dolara godišnje.

Njime će se isključiti ruske kompanije iz tendera za javnu nabavu u zemljama EU i dodati još pojedinaca na popis ljudi čija će imovina u EU biti zamrznuta i kojima neće biti dopušten ulazak u EU.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
"Sahih-News" by Haso
"Sahih-News" by Haso
1 mjesec prije

Hebbem mu zemberek 🙁 – kolika je kazna ako pokaramo kakvu slatku Ruskinjicu 🙁 🙁 – još nam samo to recite 🙁 🙁 !

Što se mene tiče 🙁 – radije i na robiju nego da tucam rumene debeljuškaste Švabice 🙁 🙁 …

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  "Sahih-News" by Haso
1 mjesec prije

Haso, sta znas sve o biolabovima, sta mislis o tome, ima li toga?

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Zasigurno ima ali Putin nije napa Ukrainu zbog toga vec zbog vlastitog egoizma i narcizma.A moga je s mirom sidit i samo novce brojit

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
1 mjesec prije

Nikad ih nebi napao da je znao kako ce dobiti po Nosu!