Published On: Pet, ruj 11th, 2015

TOMIĆ: Čović je veliki vizionar, a Radončić ima empatije prema problemima bh Hrvata

Dragan Čović se pokazao velikim vizionarom, čovjekom koji komunicira sa svima i možda je jedina osoba u BiH koja može povezati pokidane političke niti. Usudim se reći on je činitelj stabilnosti BiH. Njegova uloga u “uvlačenju” Fahrudina Radončića u vlast je vrlo velika i važna. S druge strane i Bakir Izetbegović, nakon početnih slabosti i “lutanja” pokazao je da mu je Bosna i Hercegovina najvažnija i da mora razgovarati sa svima kako bi naša zemlja krenula naprijed, analizira za Vijesti.ba prof. dr Zoran Tomić, profesor političke komunikacije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.
Za subotu, 12. rujna, najavljen je cjelodnevni sastanak rukovodstava SDA i HDZ na kojem će biti razgovarano o uspostavljanju nove parlamentarne većine. Šta očekujete u tom pogledu? Vjerujete li da dva koalicijska partnera mogu približiti koncepte po ovom pitanju?
– SDA i HDZ su pobjednici parlamentarnih izbora i kao takvi nose veliku odgovornost za funkcioniranje sustava vlasti kako u županijama, tako u Federaciji i državi BiH. Politički proces već duže vremena je u krizi, a posljedice kriza svakim danom mogu biti sve veće i dublje. Preuzimajući odgovornost za vođenje zemlje na svim razinama uvjeren sam kako su ove političke stranke shvatile da vrijeme curi i kako su pred nama brojni izazovi.
S tog i drugih kriznih aspekata dobro je da ove dvije stranke ozbiljno sjednu, razgovaraju, raspravljaju te da nađu odgovore i povedu zemlju u bolju budućnost. Otvoreno je puno procesa i puno je odgovornosti ove dvije stranke. Složena je situacija u Mostaru u političkom smislu. Vlasti u HNŽ/K-u nema godinu dana. Znamo probleme u Federaciji. Vrijeme je ozbiljnog dijaloga, snažnih odluka i bolje budućnosti, kaže profesor Tomić.
Iz HDZ-a ističu da su za stabilnu koaliciju s uvođenjem SBB u vlast, a SDA za širu koaliciju koja uključuje i druge, manje stranke. Što je bolje rješenje za Federaciju BiH? Pojasnite nam Vaš stav?
– Duboko vjerujem da je i u SDA sazrjelo mišljenje kako je za stabilnost vlasti potrebno partnerstvo sa SBB-om. Nakon postizbornog lutanja i čudnog “braka” s DF, Bakir Izetbegović je shvatio da je stabilnost moguća samo sa SBB. S druge strane i SBB mora biti odgovoran i njegovo vodstvo nema prostora za ucjene, nerealne ambicije ili bilo što drugo što je dezintegrirajuće. SDA i SBB imaju slične poglede na BiH, njen vanjskopolitički okvir i budućnost.
Vrlo je važno zbog stabilnosti političkog sustava da Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić prestanu biti samo predsjednici dvije stranke nego lideri i vođe. Dobar im je primjer doktor Dragan Čović. On se pokazao velikim vizionarom, čovjekom koji komunicira sa svima i možda je jedina osoba u BiH koja može povezati pokidane političke niti. Usudim se reći on je činitelj stabilnosti BiH. Njegova uloga u „uvlačenju“ Fahrudina Radončića u vlast je vrlo velika i važna. S druge strane i Bakir Izetbegović, nakon početnih slabosti i “lutanja” pokazao je da mu je Bosna i Hercegovina najvažnija i da mora razgovarati sa svima kako bi naša zemlja krenula naprijed. Pokazuje se odgovornim i mudrim političarom i to me veseli.
Što bi značilo suprotno rješenje?
– Koncept Bakira Izetbegovića da uvuče i male stranke sam po sebi nije problematičan. Na neki način Izetbegović grupira bošnjačko biračko tijelo i SDA tako jača svoju poziciju unutar bošnjačkog političkog spektra. BiH treba stabilnu parlamentarnu većine. Neka i manjih političkih stranaka unutra. No, ponavljam stabilna većina je moguća samo s SBB-om i Fahrudinom Radončićem. Savez za bolju budućnost zaslužuje poziciju u vlasti jer se pokazala zrelom političkom opcijom koja ima empatije spram brojnih bh. problema pa i onih najosjetljivijih, kao što je recimo pitanje pozicije bh. Hrvata.
Smatrate li da će predstojeće promjene u vlasti uključivati i prekompoziciju na razini države?
– Bilo bi logično i poželjno. To bi bilo i politički principijelno i vjerodostojno. S tom novom kompozicijom dolazi i nova i veća odgovornost spram brojnih procesa. Vjerujem u mudrost i odlučnost lidera i pobjednika parlamentarnih izbora. Vjerujem i u njihovu političku hrabrost da naprave iskorake koje nismo napravili u proteklu godinu dana. Ne trebamo ih podsjećati da vrijeme prolazi a problemi se nagomilavaju. To oni znaju. Zato je važno djelovati, brzo, odlučno i odgovorno. Bosna i Hercegovina i ljudi koji žive u njoj to zaslužuju./Vijesti.ba/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare