Published On: Fri, Sep 11th, 2015

Genjac uoči sutrašnjeg sastanaka HDZ i SDA u Mostaru: U vlast uljučiti SBB ili DF i manje stranke

”Sastanak izaslanstava SDA i HDZ-a BiH, koji bi trebao biti održan sutra u Mostaru, predviđen je u tri dijela”, rekao je u razgovoru za Fenu predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac.
Po njegovim riječima, prvi dio se odnosi na državnu razinu. Nosiovi najznačajnijih pozicija u vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH u ime SDA i HDZ-a će razgovarati o funkcioniranju Predsjedništva, Parlamentarne skupštine, Savjeta ministara BiH i prioritetima u radu tih institucija.
”U drugom dijelu će najviši nositelji vlasti iz HDZ-a i SDA na federalnoj razini razgovarati o funkcioniranju i prioritetima u djelovanju Vlade, Parlamenta i predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH”, rekao je Genjac te naveo kako su predviđeni kraći sastanci, da se vidi gdje su problemi i koji su prioriteti u radu.
”Nakon toga će biti sastanak užih stranačkih rukovodstava, neka vrsta plenarnog sastanka, gdje će biti uključeni i sudionici prethodnih sastanaka. Dakle kolegiji SDA i HDZ-a, gdje će se općenito razgovarati o prioritetima ove parlamentarne većine na svim razinama i nezaobilazno pitanje o uspostavljanju stabilne parlamentarne većine na razini Federacije BiH”, navodi Genjac.
Po njegovim riječima, tu će se dotaknuti brojna pitanja koja slijede nakon uspostavljanja parlamentarne većine, i na razini entiteta i na državnoj razini.
”Ima i lakših, ali ima i težih pitanja. Relativno lakša su niz reformskih zahvata, zakona i propisa, a teža su pitanje uređenja Mostara, provođenje presude Ustavnog suda o Mostaru kao i provođenje presude u predmetu Sejdić-Finci”, naveo je Genjac.
Dodao je da se svi slažu kako treba osigurati jednu stabilnu i funkcionalnu parlamentarnu većinu koja podrazumijeva dovoljan kapacitet stranaka da osiguraju odgovarajuću parlamentarnu većinu i dovoljnu opredijeljenost i spremnost tih stranaka da idu reformskim putem i ponekad i progutaju ‘gorku pilulu’, ”jer će biti teških reformskih zahvata”.
”Drugo o čemu se svi slažu jest da treba ubrzati reformski put, da treba iskoristiti ovu šansu koja je ukazana i koja postoji zbog novog pristupa Europske unije. Treća stvar je da pitanja koja možemo sada riješiti da ih sada rješavamo, da dogovorimo. Pitanja koja ne možemo u ovom trenutku, koja su preteška, a istovremeno nisu ni zahtjev, a ni prepreka da se ova prethodna pitanja rješavaju, ta pitanja ćemo u kontinuitetu rješavati kasnije, razgovarati o njima”, rekao je Genjac, dodajući da tu misli na ustavne promjene.
Na pitanje kako doći do stabilne parlamentarne većine, posebno na razini FBiH, Genjac je odgovorio kako ”ne smijemo biti u poziciji da jedan ili dva zastupnika zbog, ponekad, i svojih personalnih razloga ugroze funkcioniranje i parlamenta i vlade”.
”Moramo imati dovoljan broj ruku u okviru te parlamentarne većine koja će omogućiti da se provode politike stranaka koje su unutra, a ne osobni interesi pojedinaca koji su u okviru 50 zastupnika. Imajući u vidu da su HDZ i SDA nezaobilazni, to omogućava jedino DF i SBB, uz ove dvije stranke. Mi dakle imamo alternativu DF ili SBB ili obje stranke da se uključe, što je na razini teoretske mogućnosti”, naveo je Genjac Feni.
Po njegovim riječima, dalji razgovori će opredijeliti koji će biti izbor i odnos tih stranaka, odnosno njihovo gledanje, njihov pristup ovom problemu, a istovremeno i odnos SDA i HDZ-a prema tom pitanju.
Upitan podrazumijeva li ta većina i Stranku za BiH i A-SDA, Genjac je naveo da ta većina treba biti ”što je moguće komotnija i funkcionalnija”.
”To znači da ona treba imati i u Zastupničkom domu Federacije dovoljno zastupnika unutar te većine, ali i u Domu naroda Parlamenta Federacije dovoljan broj izaslanika u okviru te većine. Zato je stav SDA da bi bilo dobro da pored te alternative DF ili SBB, unutra budu i Stranka za BiH i A-SDA i HDZ 1990, jer jedino ta kombinacija osigurava ovo da se ima i u Zastupničkom domu i u Domu naroda jedna relaksirana i funkcionirajuća parlamentarna većina”, daodao je Genjac Feni, te rekao da će SDA zastupati taj princip.
Po njegovim riječima, mnogo toga će biti jasnije u sljedećih nekoliko dana i nakon sastanka izaslanstava SDA i HDZBiH u subotu./HMS/