Published On: Pet, ruj 11th, 2015

Izetbegović: Ovakav mehanizam koordinacije neprihvatljiv, u Mostaru ćemo riješiti nesporazume

U Sarajevu je okončana višesatna sjednica Kolegija SDA gdje je između ostalog razmatran prijedlog kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministra Denisa Zvizdića, a koji se odnosi na Koordinacioni mehanizam pregovora BiH s EU, a vršene su i pripreme za sutrašnji sastanak SDA i HDZ-a, javlja Patria.
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA kazao je da se sutrašnji sastanak a HDZ-om dugo priprema i koji bi trebao trebao dati jedan novi impuls i riješiti neke nesporazume na razini Vijeća ministara i na razini Vlade FBiH.
Nova koalicija
– U vezi Vlade FBiH tragat ćemo za novom koalicijom, jer nam je potrebno 50 ruku u Parlamentu FBiH, pa će to biti dvije glavne teme. Kada je u pitanje SBB i sastanci s Draganom Čovićem, oni nikada nisu bili bez prethodnih dogovora sa mnom. Dakle, forsiranja ili neki dogovori meni i SDA-u iza leđa se nisu događali. Mi smo tragali za alternativama, kaže Izetbegović.
On je dodao da SBB jeste alternativa, ali i da su alternativa oni koji prihvaćaju europski put BiH, koji žele dati doprinos ubrzanom reformskom procesu, koji žele doprinijeti da prestanu jalovi konflikti u BiH.
– I povratak DF-a je alternativa, nikome vrata nisu zatvorena. SDA će nastupati kao blok, nećemo ostaviti A-sda i SBiH s kojima smo počeli. Volio bih da je to i BPS, samo oni imaju neke zahtjeve koji se ne daju brzo ispuniti, ali SBiH i A-sda će biti uz SDA, istakao je Izetbegović.
Na pitanje hoćeli i kada doći do susreta izaslanstava SBB-a i SDA Izetbegović je kazao da to ne bi mogao prognozirati.
Javne poruke s Radončićem
– Ne mogu predvidjeti rekacije Fahrudina Radončića i SBB-a. Za sada razmjenjujemo javne poruke u smislu da je potrebno prestati s konfliktima, da je potrebno dati doprinos integracijskim procesima, stabilizaciji prilika, reformskim procesima, pa vidjet ćemo – dodao je Izetbegović.
Što se tiče Mehanizma koorodinacije predsjednik SDA je kazao da on nije prihvatljiv u ovakvom obliku.
– Prije svega treba biti usuglašen sa Sporazumom za stabilizaciju i pridruživanje i ne može sadržavati da mora biti konsenzus svih članova, da se konsenzusom odlučuje na svakoj razini. Može eventualno biti konsenzus svih prisutnih, ovakav kakav je predložen 2013. godine taj bi mehanizam jako brzo zaustavio procese pregovaranja s EU. Ne mislim da su samo županije kočnica, jer će oni moći odlučivati smao ono što je njihova nadležnost, ali odlučivanje konsezusom na svakoj razini bi sigurno doveo da je netko od članova bolestan, odsutan itd. – pojasnio je Izetbegović./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare