Published On: Uto, kol 21st, 2012

TO JE TAJ PATRIOTIZAM: Najveći porezni dužnici prema državi bošnjačke su tvrtke…

U Federaciji BiH samo deset tvrtki duguje više od 328 milijuna KM po osnovu poreza, piše Večernji list.

List navodi da Federacija BiH ima čak 193 pravna subjekta koja duguju više od milijuna maraka po osnovu indirektnih poreza, a da je od tog duga još alarmantnija spoznaja da većina tog iznosa nikada neće biti naplaćena.

Najveći dužnici su bivše državne kompanije sa većim brojem zaposlenih.

Direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović istaknuo je da se dug, uglavnom, odnosi na izbjegavanje plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Najveći dužnik su “Željeznice Federacije BiH”, koje duguju više od 142 milijuna KM indirektnih poreza, slijede tuzlanski “Rudnici Kreka” sa nešto više od 100 milijuna KM, Rudnik mrkog uglja Zenica sa oko 40 milijuna maraka, “Željezara” Zenica sa oko 38 milijuna maraka i “Agrokomerc” iz Velike Kladuše sa oko 36 milijuna KM duga.

Među deset najvećih dužnika su i Služba za zapošljavanje Unsko – sanskog kantona sa oko 29 milijuna maraka, gračanička tvornica obuće “Fortuna” sa oko 224,5 milijuna KM, tvornice konfekcije “Borac” Travnik oko 22,6 milijuna, tvornice obuće “Aida” Tuzla sa oko 19 milijuna i društvo sa ograničenom odgovornošću “AS-ES” Sarajevo sa oko 19 milijuna KM duga.

Promatrano po regionalnoj zastupljenosti, među deset najvećih dužnika nalaze se kompanije čije je sjedište u Sarajevu, Zenici i Tuzli, te iz Bihaća, Novog Travnika, Velike Kladuše i Gračanice.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare