Subota, 15 lipnja, 2024

Reuters o katastrofi na Balkanu: “Uništili su razvijeni sustav navodnjavanja iz Jugoslavije”

Must Read

“Bivša  Jugoslavija je imala jedan od najrazvijenijih sustava navodnjavanja i odvodnje”, rekao je za Reuters Holger Kray, zadužen za poljoprivredu i ruralni razvoj Europe i Centralne Azije u Svjetskoj banci.

“Na žalost, ti sustavi su uništeni”, dodao je Kray. Objašnjava da se to nije samo dogodilo zbog proračunskih manjkova, nego i zbog promjena u upravljanju tim sustavima. Reuters u svom tekstu o problemima poljoprivrednika u regiji navodi kako je šteta od suše u BiH procijenjena na oko milijardu dolara.

“To je katastrofa”

“To je težak udarac za državu gdje je 20 posto ljudi zaposleno u poljoprivredi te ona donosi 10 posto BDP-a”, piše Reuters. Dodaju da je šteta u Srbiji oko 2 milijarde dolara, a u Hrvatskoj oko 250 milijuna dolara. “To je katastrofa”, kazao je baranjski poljoprivrednik Zoltan Pinkert. “Sve je bilo u najboljem redu, a tada je došla suša. U odnosu na normalne godine palo je manje od 10 posto kiše, a šteta na kukuruzu je stopostotna”, kazao je Pinkert.

Poljoprivrednici iz BiH tvrde da situacija nije bila toliko loša od rata te prijete da će početkom rujna blokirati najveće ceste i granice ukoliko im vlada ne plati ogromne subvencije i poduzme mjere za zaštitu domaće proizvodnje.

“Ljeti smo uvijek iznenađeni sušom”

“Budućnost izgleda mračno. Sve vlade regije se suočavaju sa recesijom i tvrde da nemaju novca za investiranje u moderne poljoprivredne tehnologije”, piše Reuters te dodaju kako u država bivše Jugoslavije svaka nova vlada uvodi novu dugoročnu strategiju za razvoj poljoprivrede.

Uz sve druge probleme koje ima BiH oko etničke podijeljenosti pišu i kako bi “inertnost institucija” u BiH moglo dovesti do toga da, kada Hrvatska uđe u EU, izgube glavno tržište za izvoz mlijeka i mesa. Kritičari tvrde da se problem stvara već godinama. “Plaćamo nedostatak sistematične poljoprivrede politike tijekom posljednjih 20 ili 50 godina”, kazao je Damir Kovačić sa Zavoda za marketing u poljoprivredi zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

“Ljeti smo uvijek iznenađeni sušom”, dodao je Kovačić. Iz Svjetske banke, koja u ožujku BiH dala kredit za poboljšavanje sustava navodnjavanja, kažu da zemlje Balkana ima ogroman poljoprivredni potencijal, ali nedostatak infrastrukture i strategije. Predsjednik Hrvatske poljoprivrede komore Mate Brlošić je kazao da će u Hrvatskoj ove godine kukuruz biti “rijedak kao zlato”.

“Propisi se mijenjaju svakom promjenom vlasti”

“U vinogradima i voćnjacima će oporavak trajati nekoliko godina, a godinama će udar osjećati i stočna proizvodnja zbog nedostatka stočne hrane”, rekao je Brlošić za Reuters. “Već 20 godina nemamo jasnu poljoprivrednu strategiju. Propisi se mijenjaju svakom promjenom vlasti”, dodao je Brlošić.

No, svjetska agencija ističe i dobar primjer primjene moderne tehnologije koji se može vidjeti na “zelenim poljima” u BiH regiji Kalesija. “Koristili smo modernu tehnologiju kako bi poboljšali navodnjavanje u nekim poljima te smo se prebacili na novu prehranu stoke”, rekao je direktor farme Špreća Dženadin Veispahić.

Čačić pristup poljoprivredi u Hrvatskoj usporedio sa onim kod “primitivnih plemena”

“Ovo je već četvrta godina zaredom da poljoprivreda trpi ogromne gubitke zbog lošeg vremena i mnogi poljoprivrednici neće moći pokrenuti proizvodnju druge godine”, rekao je predsjednik udruge poljoprivrednika Republike Srpske Vladimir Usorac. Stručnjaci procjenjuju da bi Srbiji trebalo oko 2,5 milijardi dolara za obnovu mreže navodnjavanja. No, tvrde da nema naznake usvajanja dugoročne strategije već se bave sa “hitnom pomoći”.

Očekuje se da će u Srbiji kukuruza biti upola manje od očekivanih 7 milijuna tona, a mnogi traže zabranu izvoza što bi moglo dovesti do manjkova u regiji, posebno u BiH. Podsjećaju da su u Hrvatskoj sindikati zatražili smanjenje PDV-a na hranu, no da se Vlada protivi tom potezu. Smatraju da Hrvatskoj nadu mogu dati fondovi EU kojima ćemo moći pristupiti kada sljedećeg srpnja postanemo 28. članica Europske unije. Smatraju da taj novac treba uložiti u dugoročnu strategiju za “oživljavanje” poljoprivrede.

Podsjećaju i na riječi potpredsjednika Vlade Radimira Čačića koji je pristup poljoprivredi u Hrvatskoj usporedio sa “primitivnim plemenima”. “Ako ima kiše tada će biti i uroda i struje”, kazao je Čačić u predizbornoj kampanji prošle godine. “Ako je suša, neće biti ničega. To se mora promijeniti”, zaključio je tada Čačić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -