Published On: Uto, kol 21st, 2012

Ako može Škotska može i Srpska…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je stvaranjem Federacije BiH napravljena sistemska greška i da je sada jasno da je taj potez bio motiviran da se napravi vojni savez protiv Srba i Srpske.

Dodik je sinoć u Trebinju rekao da je Federacija BiH svojim nefunkcioniranjem uspjela da zarobi cijelu BiH što pokazuje njena nespremnost preživjeti, a pogotovo osigurati svoj europski put, što najviše košta Srpsku.

“Srpska ima institucionalni i svaki drugi kapacitet prilagoditi svoje zakonodavstvo europskom i spremna je ubrzano ići ka Europi”, kaže Dodik, ali naglašava da to nije dovoljno jer je EU opredijeljena pratiti cijelu BiH.

“Pokazuje se da je to jedna pogrešna odluka koju će Europa morati da dovede u pitanje ili da je promatra na sasvim drugi način. Nije pravedno prema RS, koja može ispuniti sve tražene reforme u njenom okviru, da bude kažnjena na tom europskom putu”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da bi oni, koji su sposobniji i spremniji, trebalo biti brže primani i nagrađivani, a ne da čekaju one koji to nisu kao što je FBiH.

Dodik je ponovio da je FBiH u permanenetnoj krizi i ne pokazuje sposobnost preživjeti, već prouzrokuje sistemske probleme u cijeloj BiH.

“Ranije su se problemi nastojali riješiti tako što se ta kriza iz FBiH generalizirala i prenosila na razinu BiH tražeći promjene nekih ustavnih aranžmana”,

– RS je država koja ima pravo na vođenje vanjske politike i na samoopredjeljenje, rekao je Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), u intervjuu za Nezavisne novine.

“Ako Britanci priznaju pravo Škotskoj da se samoopredijeli, zašto i RS ne bi imala pravo da se samoopredijeli? Ali tu postoji pitanje može li RS dobiti međunarodni legitimitet u UN-u. U ovom trenutku ona to ne bi mogla osiguratii”, istakao je Bosić.

Instrukcija o Siriji Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova BiH, prema njegovom mišljenju, je testiranje RS, ali i produkt unutrašnje krize u FBiH između SDP-a i SDA.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare