Subota, 25 svibnja, 2024

Tko napiše tekst za BH himnu, Nobelova mu nagrada

Must Read

zastava_bih_05Tri godine nakon neuspješnog pokušaja da se usvoji tekst himne BiH koji bi bio prihvatljiv svim konstitutivnim narodima, pokrenuta je inicijativa za izradu novog teksta himne.

Zastupnički dom Parlamenta BiH izjašnjavat će se na sljedećem zasjedanju o inicijativi zastupnice Nermine Ćemalović, za donošenje odluke oba parlamentarna doma kojom će se zadužiti Vijeće ministara BiH da posredstvom svog nadležnog ministarstva uspostavi povjerenstvo za izbor teksta himne BiH.

Prema prijedlogu, u tom povjerenstvu bili bi predstavnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH te kulturni i javni radnici. Ovo povjerenstvo bi, prema istom prijedlogu, nakon konstituiranja donijelo poslovnik i plan rada te provelo javni natječaj za izbor teksta državne himne BiH po zakonskoj proceduri te izabralo najbolje rangirani tekst i utvrdilo konačan prijedlog teksta himne.

Nakon toga bi Vijeće ministara BiH trebalo pripremiti i u parlamentarnu proceduru uputiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj himni BiH. Naravno, ovako izgleda scenarij koji ne uključuje politička sporenja, protivljenja i druge probleme koji su se pojavili i kod prvog pokušaja usvajanja teksta državne himne 2009. godine.

Prijedlog tadašnjeg teksta himne BiH, koji je nakon usuglašavanja povjerenstva korigiran na sjednici Vijeća ministara BiH, nije dobio podršku zastupnika u državnom Parlamentu, jer se verzija koja je bila pred zastupnicima razlikovala od prvobitno dogovorene na razini stručnjaka, koji su mjesecima tražili kompromisan tekst.

Nakon usuglašenog teksta u povjerenstvu, pojavio se prijedlog u Vijeću ministara da se u tekst himne uvrste dodatne riječi, kako bi se u svečanoj pjesmi spominjalo more, kao i Bosna i Hercegovina, što nije bio slučaj po prijedlogu koji je utvrdilo stručno povjerenstvo.

Tada je zaključeno da treba pričekati s novim pokušajem izrade teksta himne, a zastupnica Ćemalović smatra kako je sada došao trenutak za pokretanje cijelog procesa ispočetka.

– BiH je jedna od rijetkih zemalja koja nema tekst državne himne. Iako je još ranije određena melodija himne, njen tekst nije utvrđen do danas. Smatram da je sada vrijeme da kroz zakonsku proceduru narod BiH dobije potpun oblik svoje državne himne, dopunjen tekstom himne, a to se može ostvariti aktivnošću nadležnih tijela, koja se trebaju poduzeti odmah – ističe zastupnica Ćemalović za Večernji list.

Prihvaćanje njezine inicijative značilo bi da se i većina zastupnika slaže s ovakvim stavom

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -