Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

FEDERACIJA BiH: Izvlače novac, i to prije smjena

Must Read

Zastupnički dom Parlamenta FBiH očito nije bez razloga usvojio zaključak kojim od federalne Vlade traži da pojača nadzor u ministarstvima, javnim poduzećima i institucijama. U obrazloženju ovog zahtjeva navedeno je da postoje određene devijacije u ponašanju predstavnika stranaka koje su do sada činile parlamentarnu većinu, piše Večernji list.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Jasenko Selimović kaže za Večernjak kako je eklatantan primjer ovakvog ponašanja slučaj Bosnalijeka, gdje je Vlada pojedinačno najveći dioničar, ali se njezini stavovi, usprkos tomu, ignoriraju.

Pokušaji sprječavanja smjena

– Drugi slučaj je Elektroprivreda HZ HB, gdje je menadžment, koji je svjestan svog skorog odlaska, počeo zapošljavati ogroman broj ljudi iako za to nema ekonomske opravdanosti. Oni svjesno stvaraju nova opterećenja za kompaniju. Imamo informaciju i da se u pojedinim ministarstvima odjednom počelo s izvršavanjem određenih financijskih obveza koje se u pravilu raspoređuju na cijelu godinu. Ovdje se konkretno radi o Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe – ističe Selimović.

Iako je Vlada pokrenula aktivnosti na smjeni upravljačkih struktura u ključnim javnim poduzećima te najavila aktivnosti na smjeni ministara iz stranaka koje ne participiraju u novoj parlamentarnoj većini, Selimović kaže kako će biti pokušaja da se smjene spriječe ili uspore.

– Vjerujem da će biti otpora, jer se radi o najprofitabilnijim i najuspješnijim javnim poduzećima u FBiH. Neke stranke su te kompanije u proteklih 15-20 godina koristile za bogaćenje i zbrinjavanje svojih istaknutih članova, a i za financiranje kampanja stranaka iz kojih dolaze – kaže Selimović.

Novoizabrani predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić ističe kako se odluke Vlade o davanju prethodne suglasnosti za smjenu nadzornih odbora javnih poduzeća moraju poštivati i provoditi.

Odluke se moraju provoditi

– Vlade su izvršno-operativna tijela vlasti i one imaju instrumente za provedbu odluka. I tu nema pogodbe. Kada donese odluke, one se moraju provoditi. U zemlji koju drugi kvalificiraju kao lidera u korupciji i u zemlji institucionaliziranog kriminala zaštita državnog kapitala u javnim poduzeća je imperativ – ističe Škaljić.(Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -