Subota, 15 lipnja, 2024

Lažni predsjednik najavio: Spreman sam raspustiti parlament, u ime čovjeka i građanina

Must Read

(Nezakonito izabrani, op.dnevnik.ba) predsjednik Federacije BiH Živko Budimir smatra da je ono što danas karakterizira stanje u Bosni i Hercegovini, posebno u FBiH, odakle je generirana najnovija politička kriza, posljedica ponašanja dijela političkih struktura koje se stavljaju iznad zakona i Ustava, kao i postignutih dogovora, potpisanih sporazuma i pravila koja vrijede u institucionalno uređenim državama.

Govoreći kao uvodničar današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 o temi izvanredni izbori – Izlaz iz političke krize, Budimir je kazao da je došlo vrijeme da se kaže dosta spomenutom ponašanju, uz uvjerenje da će najnovija zbivanja na političkoj sceni rezultirati “padanjem maski”, odnosno biti prilika da građani konačno vide – tko je tko, kakav je tko i što je tko.

Istovremeno, izrazio je uvjerenje da je ovo i posljednja kriza ove vrste u nizu političkih kriza koje u posljednjih 17 godina potresaju BiH, pozivajući sve aktere društvenog života na odgovornim pozicijama u BiH da budu ljudi, da budu dosljedni i da pruže ruku onom malom običnom čovjeku.

Budimir je kazao da sve ono što se trenutno događa u FBiH nije prevenstveno usmjereno protiv neke stranke, niti protiv predsjednika FBiH i ministara u Vladi FBiH, nego u prvom redu protiv čovjeka koji je vjerovao onima koji danas destabiliziraju političku situaciju u FBiH, koče put BiH ka euroatlantskim integracijama i uništavaju svaku mogućnost da ova zemlja u skorije vrijeme osigura vlastitim građanima život dostojan čovjeka.

U tom kontekstu, Budimir, kako prenosi Fena, podsjeća da je već najavio da je osobno spreman raspustiti Federalni parlament i zatražiti raspisivanje prijevremenih izbora, ukoliko ne bude drugog načina da se riješi aktualna kriza i prekine bezakonje.

– Time demantiram sve one koji tvrde kako ne odstupam s pozicije predsjednika FBiH radi fotelje, jer prijevremenim izborima, ako ih provedemo u FBiH na svim razinama, determiniram i svoj mandat”, kazao je Budimir, naglašavajući da Izborni zakon BiH prepoznaje situaciju, ili institut prijevremenih izbora.

Uz opasku da nijedan pojedinac ne smije biti iznad kolektiva, Budimir poručuje da, ipak, ima onih koji još drže do načela dogovora, sporazuma, zakona i Ustava FBiH i da nikakve prijetnje, ni ponude neće dovesti do toga da on kao predsjednik FBiH prekrši ustav zemlje čiji je dužnosnik.

Istaknuo je odlučnost da doprinese vraćanju BiH na put napretka i prevladavanju poteškoća s kojima se ona suočava, izražavajući nadu da će i oni koji danas ruše FBiH, odnosno državu BiH, progledati i pridružiti mu se u tim naporima.

Živko Budimir izabran je za predsjednika F BiH, kako je utvrdilo Središnje izborno povjerenstvo BiH kršenjem zakona, voljom bošnjačkih stranaka, kao kandidat HSP-a stranke koja je dobila minornu podršku hrvatskih birača.

Demokratski standardi nalažu da predsjednik daje mandat onima iza kojih stoji parlamentarna većina, no, kako on i njegova stranka nisu dio te većine Budimir očito rezonira: ako ja neću biti u vlasti, neće nitko.(R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -