Subota, 15 lipnja, 2024

Tko je kupio kuće Mladića, Šešelja, Adžića, Kukanjca…

Must Read

Mladićeva kuća u Pofalićima (Foto: Klix.ba)Gledano u svjetskim okvirima, naselje u kojem je živio ili povremeno boravio najveći broj najvećih ratnih zločinaca koji su osuđeni ili se protiv njih i dalje vode sudski postupci, nesumnjivo su sarajevski Pofalići.

Mladićeva kuća u Pofalićima (Foto: Klix.ba)

Branitelji tog legendarnog dijela Sarajeva, čiji su borci spriječili podjelu bh. prijestolnice u čuvenoj Pofalićkoj bitci, i danas, dvije decenije od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, tvrde da je njihovo naselje imalo “zmiju u njedrima”.

“Ta zmija u njedrima bili su najveći zločinci koju su ovdje imali kuće i drugu imovinu, imali su braću, rođake, prijatelje, te veliki broj istomišljenika. Čak šest agresorskih generala je ovdje boravilo. Zahvaljujući njima ovdje su se organizirali, pripremali i obučavali ljudi koji su nas kasnije napali”, kazao je za agenciju Anadolija ratni komandant Prvog pofalićkog odreda i jedan od heroja Pofalićke bitke, general Habib Idrizović.

U Pofalićima su tako kuće i stanove imali, te tamo stalno ili povremeno boravili ratni zločinac, general Ratko Mladić, kojem se trenutno u Hagu sudi za genocid u BiH, posljednji načelnik Generalštaba Jugoslavenske narodne armije (JNA) Blagoje Adžioć, četnički vojvoda i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, komandant Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu, general-pukovnik Milutin Kukanjac, general Miloš Baroš, komandanti Širo Pereula, Dušan Zeljković…

Tamo je živio i jedan agresorski oficir koji je imao zadatak da izvrši likvidaciju prvog predsjednika Predsjedništva BiH, rahmetli Aliju Izetbegovića, ali atentat koji je brižljivo pripreman, na sreću, nikada nije uspio. Predsjednik Republike Srpske, ratni zločinac Radovan Karadžić, također, je bio čest gost u Pofalićima. Boravio je u kafani “Kum”, čiji je vlasnik bio njegov prijatelj i kum Nedeljko Pikulić. Čak je i krstio spomenutu kafanu. Tu je često bio i njegov prvi saradnik dr. Ranko Vasković.

“Vojislav Šešelj je u našem naselju imao kuću koju je dijelio sa stricem. On je jednoj ovdašnjoj kafani dao ime «Ravna gora», ime koje asocira na krvoloka iz Drugog svjetskog rata Dražu Mihailovića. U toj kafani Šešelj je uoči agresije organizirao svoje četnike. Tu je iz Vukovara doveo bataljon ‘Belih orlova’ koji su učestvovali u opsadi Sarajeva”, sjeća se Idrizović.

Zanimljivo je da su kuće i stanove zločinaca pokupovali uglavnom Bošnjaci sa Sandžaka ili Albanci sa Kosova. Transakcije su se obavljale uglavnom preko posrednika. No, odgovorni za izvršenje ili inspiriranje zločina u BiH, odnosno njihove porodice, novac su sigurno odnijeli iz Sarajeva, iz grada kojeg su njihovi podređeni godinama terorizirali artiljerijskim oruđima i snajperima.

Novi vlasnici, razumljivo, o tome ne žele govorit. No, stanovnici Pofalića bez ustezanja govore da im je drago što se porodice osoba poput Mladića, Adžića, Šešelja, Kukanjca i drugih, tamo vjerovatno nikada više neće vratiti u njihovo naselje.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -