Subota, 22 lipnja, 2024

Avaz: Nova parlamentarna većina SDP, SBB i dva HDZ-a izglasat će nepovjerenje Federalnoj vladi

Must Read

Iako je visoki predstavnik Valentin Inzko suspendirao odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kojom je rečeno da formiranje vlasti u Federaciji BiH 17. ožujka prošle godine nije bilo u skladu s Izbornim zakonom BiH, promjena saziva Federalne vlade, prema važećim ustavnim i zakonskim odredbama, može se dogoditi i uprkos toj suspenziji, piše Dnevni avaz.

U tom slučaju, bila bi potrebna odluka Ustavnog suda FBiH o ustavnosti izbora aktualnog saziva izvršne vlasti u većem bh. entitetu.

Svakako, ako visoki predstavnik zbog namjere političkih sudionika u FBiH o promjeni vlasti ipak povuče ovu suspenziju, sve bi bilo vraćeno na početak te bi znatno bio ubrzan izbor novog saziva Vlade i predsjedništva FBiH.

Tada bi, naime, na snazi bila SIP-ova odluka koja bi poništila izbor rukovodstva Doma naroda Parlamenta, predsjednika i dva potpredsjednika te Vlade FBiH. Sve ove institucije tada bi u oba doma Federalnog parlamenta novom parlamentarnom većinom ponovo bile birane.

Glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić izjavio je  za “Avaz” da Ured neće špekulirati o pitanju povlačenja svoje suspenzije.

– Jasno je da su akteri trenutnih zbivanja domaći politički lideri i mi ćemo pažljivo pratiti razvoj događaja. O nekim budućim koracima nećemo govoriti, jer smatramo da su bh. političari glavni akteri u svemu ovome – prenio Subašić stav OHR-a.

No, glasnogovornik SIP-a Maksida Pirić kazala  je da prijašnja odluka SIP-a nakon poteza visokog predstavnika formalno ne postoji, tako da, kako je rekla, nije ni potrebno diskutirati o tome hoće li OHR uopće svoju odluku povući.

Poslovnik Parlamenta

Prema Poslovniku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, najmanje 20 zastupnika u ovom domu može pokrenuti prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH. To ne bi trebao biti ni najmanji problem za nove partnere SDP i SBB BiH, koji zajedno u ovom domu imaju čak 41 zastupnika.

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, koje se, prema Poslovniku, stavlja na dnevni red prve naredne sjednice Zastupničkog doma, potrebna je prosta većina, odnosno 50 glasova.

Ako bi SDP i SBB BiH u ovoj nakani računali na podršku dva HDZ-a, u tom slučaju imali bi 56 glasova, što je sasvim dovoljno za smjenu aktualnog saziva izvršne vlasti.

Dom naroda Parlamenta FBiH većinom glasova od ukupnog broja delegata u ovom domu potvrđuje onda razrješenje Vlade FBiH. SDP i SBB BiH zajedno s dva HDZ-a i SNSD-om u ovom domu imali bi većinu od 38 od ukupno 58 delegata.

Budimir i Kebo

Prema Ustavu FBiH, Federalna vlada, dakle, odlukama dva doma Parlamenta može se razriješiti, ali bez suglasnosti predsjednika i dva potpredsjednika FBiH ne može doći do imenovanja novog saziva izvršne vlasti.

Teško je, međutim, očekivati da aktualni parapredsjednik FBiH Živko Budimir iz HSP-a, kao i jedan od potpredsjednika Mirsad Kebo iz SDA, to učine, s obzirom na to da ministri iz njihovih stranaka najvjerojatnije ne bi bili dio nove izvršne vlasti u FBiH.

No, prema Poslovniku Parlamenta, Zastupnički dom može podnijeti zahtjev Ustavnom sudu Federacije da odluči o razrješivanju predsjednika ili dopredsjednika FBiH ako utvrdi da su obezvrijedili svoj položaj, odnosno da su neustavno djelovali, za što je potrebno osigurati po dvije trećine delegata u oba doma Parlamenta.

Ipak, s obzirom na to da je SDA ispala iz vlasti, javni istupi čelnika ove stranke najavljuju blokade u cijelom ovom procesu.

Čavara: Najlogičnije je da Incko povuče suspenziju

Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara kaže za “Avaz” da bi najlogičnije bilo da visoki predstavnik povuče suspenziju odluke SIP-a, “jer je izvršna vlast u FBiH imenovana suprotno Ustavu FBiH i zakonima”.

– Podsjetit ću vas da je SIP upravo to konstatirao u svojoj odluci, jer je flagrantno prekršena procedura imenovanja Predsjedništva FBiH u Domu naroda Federalnog parlamenta. U ovom domu, naime, predsjedništvo FBiH može se imenovati ako postoji većina delegata iz svakog kluba, a to je šest od ukupno 17 delegata. Kao što je poznato, samo pet delegata iz Hrvatskog kluba glasalo je za aktualno predsjedništvo FBiH, što je jedan manje od trećine – kazao je Čavara.

On je istakao kako je mišljenja da aktualno predsjedništvo pred Ustavnim sudom FBiH vrlo lako može biti srušeno, jer je imenovano suprotno Ustavu FBiH.

Hadžović: Procedura se nastavlja tamo gdje je stala

Iako nije želio prejudicirati stvari, član SIP-a Vedran Hadžović kratko je kazao da bi se procedura u vezi s formiranjem vlasti u FBiH, ako bi OHR eventualno povukao suspenziju, nastavila tamo gdje je stala. Prema njegovom mišljenju, to je pred Sudom BiH, pred kojim je HDZ BiH podnio svoju žalbu na izbor vlasti u Domu naroda Parlamenta FBiH

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -