Nikšić će podnijeti ostavku i time oboriti Vladu F BiH, od Budimira se očekuje da posluša Heleza

Način na koji će biti izvedena promjena vlasti u Federaciji nije izglasavanje nepovjerenja vladi u federalnom parlamentu, budući da stavljanje takvog zahtijeva na dnevni red može opstruirati predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta F BiH Denis Bećirević, kadar SDA, kao bi spriječio izbacivanje svoje stranke iz federalne vlasti.

Dnevnik.ba saznaje kako će proces prekomponiranje vladajuće koalicije u F BiH biti otvoren ostavkom federalnog premijera, inače glavnog tajnika SDP-a, Nermina Nikšića, koji je u nekoliko navrata ponovio kako će federalna vlada pasti, ako dođe do preslagivanja koalicije na državnoj razini.

Nikšić će podnijeti ostavku i tom činom, po Ustavu FBiH pada cijela federalna vlada, kazao je za Dnevnik.ba, izvor bliskog vrhu SDP-a.

Podsjetimo, lideri SDP-a i SBB-a Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić u petak su potpisali protokol o uspostavi suradnje između ovih dviju stranaka po kojem će Radončićevom SBB-u pripasti dio pozicija u Vijeću ministara. Večer ranije, razriješeni su dužnosti SDA-ovi ministri u četiri kantonalne vlade, a nakon pada kantonalnih, samo je pitanje dana kada će pasti i Federalna vlada

Dužnoanici dva HDZ-a čekaju jamstva lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije da će biti dio nove parlamentarne većine, nakon čega bi predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, podnošenjem ostavke oborio Vijeće ministara.

Time bi cijeli proces uspostave vlasti u Federaciji BiH i BiH bio resetiran kaže izvor Dnevnik.ba. 

U Federaciji BiH bit će uspostavljena nova parlamentarna većina koju će činiti SDP, SBB te dva HDZ-a, koja će imati većinu od 56 zastupnika u Zastupničkom i 38, od 58 delegata u Domu naroda.

– Pudarić će nakon toga vratiti mandat Parlamentu, a mi očekujemo da to učine i gospoda Budimir i Kebo, kaže izvor Dnevnik.ba koji je zamolio da mu ne navodimo ime. Iako Budimir i Kebo, po Ustavu F BiH, mogu blokirati proces uspostave nove Federalne vlade, kako bi spriječili izbacivanje iz vlasti SDA i HSP-a, ili kako bi sačuvali vlastite pozicije, to bi, po mišljenju našeg sugovornika, bio nedemokratski postupak suprostavljanja volji parlamantarne većine.

Njih, naime  na te dužnosti nisu izabrali birači izravno, već Parlament F BiH, pa je demokratski kad izgube podršku u Parlamentu da podnesu ostavku. U suprotnom, njihov postupak bio okarkaterizaran autokratskim činom, a oni označeni glavnim krivcima za blokadu vlasti.

U prekomponiranju vlasti na državnoj razini SDP, i ostale članice vladajuće koalicije žele izbijeći bilo kakvu mogućnost blokiranja smjene SDA-ovih ministara. Niame, za izbor Vijeća ministara nije potrebna potvrda Doma naroda Parlamenta BiH, već samo Zastupničkog doma, dok smjenu pojedinih ministara mogu blokirati nedolaskom na sjednicu, trojica delegata SDA u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta BiH.

 

Također, Predsjedništvo BiH može imenovati mandatara i uz protivljenje Predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, dakle odlukom dvojice članova Predsjedništva Komšića i Radmanovića. Zbog toga će, najvjerojatnije, nakon što je SDA poovio da neće dozvoliti smjenu svojih ministara u VM, kao rezultat dogovora čelnika nove parlamentarne većine Bevanda podnijeti ostavku.

Nakon toga on bio ponovo bio imenovan mandatarom. Prema demokratskim standardima, šef države, u ovom slučaju Predsjedništvo BiH mandat daje kandidatu koji ima osiguranu većinu u Parlamentu BiH. Bevanda bi potom predložio isti sasav članova Vijeća ministara, s tim da bi kandidat za ministra obrane, sukladno sporazumu Radonačić- Lagumdžija bio dužnosnik kojeg predloži SDP, kandidat za ministra sigurnosti bio bi Fahrudin Radončić, čija bi stranka predložila i zamjenika ministra financija.(R. I. /