Utorak, 21 svibnja, 2024

Poseban plan: Je li Franjo Tuđman bio projekt Mike Špiljka?

Must Read

Zadnja epizoda serijala “Jugoslavenske tajne službe”, koju će HTV prikazati u ponedjeljak 20,35 sati na prvom programu, završava dokumentarističkom poslasticom. Raspad Jugoslavije, krajem osamdesetih je mnogima već vidljiv, a to skoro raspadanje odražava se i na stanje u republičkim tajnim službama. I one počinju razmišljati što će biti s njima kada dotadašnjem sustavu, kojega su one tako predano i okrutno branile, dođe kraj. Protagonisti 10. epizode serijala JTS otkrivaju poseban plan stvoren u vrhovima službi a on pojednostavljeno glasi – stvoriti uvjete u kojima će se dogoditi prelaz na višestranačje, ali koje će biti nadzirano s njihove strane. Istodobno, politika Slobodana Miloševića, ne samo da će srušiti državnu zajednicu, nego su i republičke službe, poput one u SR Hrvatskoj pred dvojbom; tko se može suprostaviti Miloševiću, koji će doći, svojim velikosrpstvom glave svima, pa i onima koji su bili za jugoslavenstvo. Postojeće partijsko hrvatsko vodstvo to nije u stanju. Treba proširiti bazu otpora.


Bivši agenti tvrde kako je tada u samom vrhu službi, tzv. hrvatskoj UDBA-i (Služba državne sigurnosti SRH), već par godina prije raspada Jugoslavije projicirano da političko vodstvo treba prepustiti osobi koja će, na valu provale nacionalnih osjećaja i hrvatstva, a pod nadzorom, provesti Hrvatsku iz socijalističkog, u višestranački sustav. No gdje pronaći osobu koja može provesti ovakvu transformaciju? Jedino na dugom popisu disidenata, onih koji su obilježeni kao protivnici sistema. Na tom popisu nalazi se mnoštvo književnika, političara, bivših oficira JNA, studentskih vođa, proljećara itd. Mnogi od njih bili su osuđeni i odslužili zatvorske kazne. Bili su politički zatvorenici, a i pred kraj osamdesetih, bili su na varljivoj slobodi. Pod nadzorom, izolirani i što im je bilo zajedničko – bile su im oduzete putovnice. No, plan hrvatskih visokopozicioniranih udbaša predviđao je da budući politički vođa mora uspostaviti kontakte s hrvatskom političkom emigracijom u inozemstvu. I tu počinje politički triler.

Dobre veze u emigraciji

Izbor osobe koja će to sve provesti pada na – Franju Tuđmana: – em je Titov general, antifašist, em je preko pokojnog Brune Bušića stekao dobre veze u emigraciji, tvrdi povjesničarka Bruna Esih. Radnja zadnje epizode, dakle dolazi do “projektiranog” imena – F. Tuđmana. O tome svoje mišljenje ima i Ivan Zvonimir Čičak; – Ja mislim da je Franjo Tuđman projekt Mike Špiljka. I da je on zapravo tranzicijska osoba, koja bi osigurala njima status koji su imali, on je, puno prije svih nas imao putovnicu, putovao po svijetu. Mi smo svi dobili 90-ih godina putovnice. Nitko od nas nije imao. Kako je on imao a mi ne?

>>Detalje o tome kako je Tuđman dobio putovnicu prije ostalih disidenata i što mu je navodno poručio Mika Špiljak pročitajte u subotnjem Obzoru Večernjeg lista!

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -