Published On: Thu, Sep 19th, 2013

Tko će biti žrtveni jarac u Brusselsu?

Javnost u BiH, a posebno u Federaciji, ponovno je sluđena i zbunjena – jesu li se šefovi HDZ-a i SDA Dragan Čović i Sulejman Tihić dogovorili oko provedbe presude “Sejdić -Finci”, oko izbora, oko podjele Federacije i trećeg entiteta ili nisu?

Što je istina i tko laže, nemoguće je zaključiti, jer dok Tihić tvrdi kako je postignut dogovor oko provedbe “Sejdić – Finci” kroz izravan izbor članova Predsjedništva iz Federacije kao jedne izborne jedinice s dva multietnička područja, Čović novinarima objašnjava kako HDZ ima dva prijedloga i vraća se na priču od prije pola godine iz Bruxellesa o županijama kao izbornim jedinicama i elektorima.

Što je posrijedi i je li se možda netko od njih preračunao, nije poznato.

U javnost su procurile i karte, a SDP je optužio Tihića da dijeli Federaciju i pravi treći entitet. Druge pak računice kažu da bi se najnovijim prijedlogom koji se vrti po medijima ponovno omogućilo da Bošnjaci biraju predsjednika Hrvatima.

I dok traju žestoka stranačka prepucavanja, sve je izvjesnije da se 1. listopada u Bruxelles ide bez ikakvih pomaka i rješenja, što bi moglo imati nesagledive posljedice za BiH.

Čini se da svjesni toga stranački lideri pokušavaju oprati sebe i pronaći glavnog krivca za zastoj i nemogućnost dogovora. Prema trenutnoj “igranci”, na političkoj sceni čini se da je plan Tihića bio prokazati šefa SDP-a Zlatka Lagudmžiju kao glavnog kočničara i negativca. No hoće li mu se karte poklopiti s Čovićevim, još je neizvjesno.

Objašnjavajući kako još nema dogovora HDZ-a i SDA, Čović je jučer rekao da će se sastanak dvije stranke najvjerojatnije održati 23. rujna kada će HDZ doći s dva prijedloga.

Čović nije u potpunosti odbacio Tihićev prijedlog, ali je napravio određeni otklon. Prema njegovim riječima, HDZ BiH će na taj sastanak doći s dva prijedloga.

“Jedan je srodan ili sličan onome što se pojavilo u javnosti, ali samo u principima, dok je sadržaj potpuno različit. Mi predlažemo model minimalne multietničke zastupljenosti kada je u pitanju izravan izbor, a imamo i drugi prijedlog neizravnog izbora koji je već u parlamentarnoj proceduri”, precizirao je Čović.

Izražavajući oprez, Čović je dodao da je jedno dogovor dvije stranke, a drugo da to podrže ostali. “Imam osjećaj da bi SNSD i SDS podržali tu inicijativu, jer se dotičemo izravnog izbora članova Predsjedništva, ali potrebna je podrška i stranaka iz FBiH, jer ovo ne znači samo izmjenu Ustava BiH, nego i izmjene na razini Federacije BiH”, rekao je Čović.

Iako je SDA izašao s informacijama da i bez podrške SDP-a u Parlamentu BiH ima dovoljno ruku za spomenuti dogovor, po reakcijama ostalih stranaka ne bi se reklo da on može proći. Iz SDP-a su jasno poručili kako će oni biti prepreka politici novih etničkih podjela. Za SDP su stvaranje trećeg entiteta i uvođenje asimetričnih rješenja za RS i FBiH u izboru članova Predsjedništva BiH u potpunosti neprihvatljivi.

“Da nije tragično, bilo bi glupo i smiješno”, komentar je predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije na dogovor Tihića i Čovića o provedbi presude “Sejdić – Finci”.

“Ako je točno, radi se o nastavku prudskog procesa tupim i glupim sredstvima. Očito da se, umjesto rješavanja suštine presude, ide na podjelu zemlje na tri dijela i praktično se dovršavaju ratni projekti mirnim putem”, ocjenjuje Lagumdžija. SDP poručuje kako ostaje otvoren za dogovore, ali koji nisu temeljeni na podjelama i asimetričnim rješenjima.

Tihić je odbacio optužbe da s Čovićem dijeli BiH.

“Očito da Lagumdžija nije pročitao sadržaj rješenja. Zato što nije uspio naći neko rješenje koje bi odgovaralo svim onim načelima, sada paušalno iznosi te ocjene.

Mi smo u ovom rješenju uspjeli ispoštovati sva načela, počevši od presude suda u Strasbourgu, zatim da nema treće izborne jedinice, da nema asimetrije, tj. da su rješenja simetrična u potpunosti i da jedan narod drugom narodu ne bira člana Predsjedništva BiH.

Nema govora ni o kakvim podjelama FBiH, nema treće izborne jedinice, dakle, imamo jedinu izbornu jedinicu, a svi građani imaju isto pravo glasa i da glasuju za sve kandidate. Kad budu utvrđivani rezultati glasovanja, imamo dva multietnička područja. Istina je i da su u oba Bošnjaci većina”, obrazložio je Tihić.

Ističući da se ne može govoriti o koraku prema uspostavi trećeg entiteta i podjeli BiH, on je dodao da su područja privremenog karaktera i služe za izračunavanje rezultata glasovanja, i to samo za članove Predsjedništva BiH.

“Sve druge Lagumdžijine ocjene su stvarno paušalne i politikantske, zlonamjerne, izgovorene sa željom da se ne riješi problem i da BiH ne aplicira za kandidatski status u EU-u”, smatra Tihić koji vjeruje da jedan od razloga zašto Lagumdžaija ne želi dogovor o pitanju “Sejdić – Finci” treba tražiti i u činjenici da želi odgađanje općih izbora 2014.

“Stranke koje su pobijedile na prošlim izborima ostvarile su loše rezultate. Umjesto naprijed, išli su natrag. Svjesni su da će na izborima 2014. izgubiti pa im odgovara prolongiranje izbora”
, dodao je Tihić i najavio da će izaslanstva SDA i HDZ-a BiH, najvjerojatnije, 23. rujna pokušati definitivno postići sporazum o pitanju “Sjedić – Finci”.

Na navodni dogovor Tihića i Čovića negativno je reagirala i Stranka za BiH, kao i Demokratska fronta, dok su stranke iz Republike Srpske ostale pri svom stavu da će podržati svaki dogovor koji se postigne u Federaciji.

Je li u pitanju obična politička farsa SDA i HDZ-a ili pak s druge strane pokušaj da se sruši svaki dogovor, uskoro ćemo vidjeti u Bruxellesu.

Dnevni list