Published On: Čet, ruj 19th, 2013

NAŠ ČOEK! Na ratištu u Siriji poginuo Derviš Halilović zvani Omar iz Nemile kraj Zenice

Kako saznaje portal Vijesti Ummeta na ratištu u Siriji poginuo je još jedan borac iz BiH, Derviš Halilović iz Smajića kod Nemile.

Kako piše ovaj portal, Derviš je sebi promijenio ime u Omar još dok je tijekom rata u BiH bio član jedinice El-Mudžahid s kojom je sudjelovao u borbama u Vozući i u drugim akcijama ove jedinice.

Poslije rata se bavio poljoprivredom, nakon čega je s većom grupom vehabija otišao na ratište u Siriji.

Brat Omar je šehidio u Siriji u tijeku jedne akcije i napada mudžahida, granata je pala točno u grupicu mudžahida, njih četvorica, među kojima je bio i Omar, pri tome jedan je brat ranjen, Omar (inšaAllah šehidio) dok su dvojica braće prošla bez ozljeda i ozljeda“, pišu Vijesti Ummeta.

U sukobima u Siriji protiv režima Bašara al Asada sudjelovala su 52 državljanina BiH i to, uglavnom, kao pripadnici fronta Al-Nusra, koji su SAD označile kao terorističku organizaciju povezanu sa Al Kaidom, objavila je ranije Federalna televizija.

Prema istom izvoru, riječ je o pripadnicima selefijskog pokreta, od kojih su se 32 vratila u BiH, a u Siriji ih je ostalo njih dvadesetak.

Kako je Slobodna Bosna pisala ranije, mudžahedine iz BiH u sirijski građanski rat šalju Nusret Imamović i Dževad Gološ, u Alepu ih obučava vojni instruktor Kenan Bijedić.

U Siriji je poginuo i Muaz Šabić, također iz Zenice, a ranjen je 36-godišnji Enver Lilić. U sukobima u Siriji dva puta je ranjen i Bajro Ikanović iz Hadžića, koji je 2007. godine pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada.