Published On: Ned, ožu 7th, 2021

Tisuće ljudi na okupu: Policija ispraznila tržnicu u Sarajevu

U poslijepodnevnim satima sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS danas su počeli usmjereni inspekcijski nadzor na “Autopijaci Stup” u Sarajevu gdje je u momentu kontrole zatečeno više tisuća ljudi, bez ikakvog poštivanja higijensko-epidemioloških mjera.

Kako bi se osigurali uslovi propisani naredbom, kojom je zabranjeno okupljanje više od 30 osoba na javnom mjestu, zatražena je asistencija policijskih službenika MUP-a KS, koji su osigurali više policijskih ophodnji PU Novi Grad. Osim toga, od redara firme City Park d.d, koja upravlja tržnicom, naloženo je da se obavijeste kupci i trgovci da napuste prostor tržnice, odnosno da se osiguraju uvjeti u skladu sa propisanim mjerama.

U prisustvu kantonalnih inspektora, u roku od sat trgovinski prostor je potpuno ispražnjen, a u međuvremenu je i sa ovlaštenim zastupnikom firme sačinjen zapisnik, kojim su naložene i po hitnom postupku hitno izvršene i uspostavljene higijensko-epidemiološke mjere, uz izdavanje prekršajnih sankcija propisanih Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Autopijaca”, kao i druga mjesta potencijalno javnog okupljanja, ostat će pod službenim nadzorom kantonalnih inspektora, kako bi se u najsloženijoj epidemiološkoj situaciji u KS, od proglašenja epidemije, spriječila javna okupljanja koja su ocijenjena najvećim rizikom za širenje zaraze, prenosi Avaz.