Utorak, 21 svibnja, 2024

TIMEO DORIDEM ET DONA FERENTEM: “Morate se riješiti županija, ali tako da se očuva uloga Hrvata”

Must Read

Doris Pack je izletjela s projektom kojeg američka, čitaj turska ambasada u BIH priprema kroz čitav niz navodnih dijaloga parlamentarnih stranaka  i NVO organizacija u BIH, naravno, onih podobnih. Sva priča o novom ustavu FBIH, točnije njenoj novoj reorganizaciji svodit će se na tursko lobiranje preko Inzka i Moona da se ukinu županije u Federaciji a da se zauzvrat Hrvatima obeća institucionalna ravnopravnost na razini Federacije. Što bi Hrvati navodno trebali prihvatiti, kao i sepet obećanja do sada. O ukidanju same Federacije ni čut iako bi to bio jedini pravi potez ako se želi “ojačati država”. O okrupnjavanju županija također. Ni čut. Iako bi time bila znatno smanjena administracija, bauk trećeg entiteta kojim bošnjačke elite plaše bošnjačiku sirotinju jači je od razuma. Baš se dakle stvara parlamentarna atmosfera za dijalog. Doric Pack, Bošnjo-Ameri, OHR i ostala turska plaćenička mafija reći će nam šta trebamo a onda ćemo se mi ko fol dogovarati kako da do tog rješenja eto sami dođemo. Timeo Doris et donat ferentes.

 

Inače ovih dana, prema potvrđenim informacijama iz više izvora Poskoka, cijeli niz doušnika OHR-a i turske ambasade u BIH, raspituju se kod pojedinaca, profesora i istaknutih društvenih  djelatnika u Hrvata,  da li postoji kritična skupina Hrvata u BIH koja bi narod izvela na ulice u slučaju gašenja županija u FBIH.

Članica Izaslanstva za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom u Europskom parlamentu i izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack danas je u Sarajevu kazala da u ovom trenutku Bosna i Hercegovina mora uraditi ono šta traži presuda Suda u Strazburu.

“Ako to ne uradi neće se moći zaključiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a ako se to poglavlje ne zaključi ne može se ići dalje. To znači da zemlja ne može tražiti članstvo ako nije uradila barem onaj mali korak naprijed za koji država sama nije odgovorna”, kazala je Pack sudionicima Međunarodne konferencije “Uloga parlamenata u procesu europskih integracija: Ustavne i zakonodavne promjene”, koja se jučer i danas održava u Sarajevu. 

Znamo, dodala je Pack, da je ovaj ustav urađen na jedan ishitren način i zapravo bi trebalo uzeti u obzir sve to čim političari budu raspoloženi da to učine.

“BiH je članica Vijeća Europe i protiv nje je izrečena presuda kojom je naloženo da se promijene pravila propisana Ustavom jer ovaj ustav, protivno konvencijama kojima se štite ljudska prava, ne dozvoljava svim ljudima u ovoj državi sudjelovanje  na izborima”, kazala je Pack.

To se, dodala je, mora promijeniti da bi BiH mogla biti normalna zemlja.

“Međutim, da se vratim na porijeklo ovog problema. Nitko, ni Sud u Strazbougru ne može kriviti ovu državu ili ove političare što imaju takav Ustav. Ovi političari nisu napravili ovaj ustav. Ovaj ustav napisan je i stvoren na samom kraju zaključivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i urađen je tako kako je urađen”, kazala je Pack.

Dodala je da su problemi s kojima je ova država suočena s ovim daytonskim ustavom ogromni.

“Moramo reći, međunarodna zajednica koja je imala namjeru okončati rat, koja je plemenita namjera, na veoma užurban način, ishitreno donijela je Ustav koji ne može zaista biti osnova za funkcionalnu, normalnu državu”, kazala je Pack.

Po njenim riječima, prva stvar koju smo vidjeli je slučaj “Sejdić i Finci protiv BiH”.

“Već izvjesno vrijeme nadamo se da će političari u ovoj zemlji doći do nekog sporazuma i pronaći način da ovaj ustav učine normalnim Ustavom. Međutim, čini se da je to veoma teško iz razloga što ovaj ustav ima i druge svoje odlike koje su pomalo komplicirane”, kazala je.

Dodala je da jedan od triju naroda, konkretno Hrvati, žele iskoristiti priliku da promijene Ustav i u jednom drugom pravcu.

“To je razumljivo, ali kao što sam i jučer rekla mojim kolegama, nemojte molim vas otvarati druga pitanja vezana za Ustav u ovom trenutku”, kazala je Pack.

Govoreći o strukturi BiH, podsjetila je da je ona organizirana u dva entiteta. Ta dva entiteta imaju različitu međusobnu internu strukturu. U RS-u su općine, Vlada RS i iznad toga Vijeće ministara BiH. Federacija je organizirana u općine, zatim u deset županija, Federalnu vladu i iznad toga je državna vlada.

“Imamo situaciju koju imamo u ovoj zemlji, 161 ministar i 14 takozvanih premijera. To ne može tako. Možete li zamisliti koliko to samo košta, ne samo proračun  koji finansira sve to, nego koliko to košta u pogledu infrastrukture”, kazala je Pack.

Istaknula je da “ovo pitanje županija treba riješiti, njih se treba riješiti na ovaj ili onaj način, a u isto vrijeme uloga Hrvata mora biti očuvana na način da oni budu zadovoljni“”.

“Možda ako se moć prenese sa županija na općine ili na neki drugi način, nisam pravnik, ali vjerujem da je to moguće”, kazala je ona.

Istaknula je da nijedan ustav nije nešto što je zapisano u kamenu. Vremena se mijenjaju, ideje se mijenjaju, svi se mi mijenjamo, svijet u kojem živimo se mijenja i moramo mijenjati i prilagođavati čak i ustav novim okolnostima. To važi i za ovaj daytonski ustav.

“Vi to ne morate uraditi sami, imate mnogo ljudi koji bi vam željeli pomoći. Vi ste članica Vijeća Europe, možete iskoristiti sve te prilike koje postoje u Strazbourgu. S druge strane, važno je imati u vidu da se izmjena ustava mora napraviti u ovoj zemlji od političara i naroda. Ako želite nešto promijeniti, morate uključiti narod, morate ljudima dati priliku da razumiju. Onda morate pronaći način na koji ćete sve to objediniti”, kazala je.

Po njenim riječima, ovaj ustav je daleko od stvarnosti, njegov cilj bio je da se rat okonča.

“Međutim, rat je završen prije mnogo godina i moramo ići u budućnost, a budućnost će samo biti moguća s rekonstruiranim Ustavom”, kazala je Pack. ( Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -