Clinton: U prosincu ću tražiti MAP za BiH

Američka državna tajnica Hillary Clinton i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton razgovarale su s članovima Predsjedništva BiH.

Clinton je istakla da je sva odgovornost za trenutni zastoj i za napredak BiH ka EU i NATO-u isključivo na bh. političarima te da je nepojmljivo da se 17 godina nakon rata bh. lideri i dalje služe nacionalističkom retorikom i retorikom koja zagovara dezintegraciju BiH.

– Ovdje sam da bih ohrabrila bh. političare da konačno pronađu zajedničko tlo i urade sve što je neophodno da bi BiH krenula neometano euroatlanskim putem. Moraju ostaviti postrani stranačke razlike i osobne interese koji koče napredak. Politički kompromis je teško naći, ali to je jedina mogućnost – kazala je Clinton.

Dodala je da je SAD ponosan što imaju dobre odnose s BiH te da je SAD mnogo uložila u ovu zemlju.

– Ne smijemo i ne možemo dozvoliti da se zaborave žrtve iz Srebrenice niti smijemo dozvoliti da bilo tko negira ono što se dogodilo u ratu – kazala je, između ostalog, Clinton.

Pozvala je narod BiH da i dalje bude inkluzivan i podržava raznolikost jer, istakla je, takvu BiH žele u EU i NATO-u.

Istakla je da će osobno u prosincu od NATO-a tražiti da BiH dobije MAP, ukoliko iz BiH dobije pozitivan signal, odnosno, ukoliko budu riješena pitanja državne i vojne imovine.

Ashton je ponovila čvrstu opredijeljenost svih 27 zemalja članica EU da prihvate BiH u svoju zajednicu.

– U to ne smijete sumnjati. Budućnost BiH je u EU. Ali, bh. politički lideri moraju poduzeti sve neophodne korake da EU postane realnost za bh. građane inače će ova zemlja zaostati za zemljama u regiji – rekla je Ashton.

Dodala je da nema vremena za trošenje na neproduktivne razgovore te podsjetila da BiH mora implementirati presudu Suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” da bi SSP stupio na snagu.

– Vi imate našu stalnu podršku i mi iskreno želimo da BiH uspije. Vi to možete uraditi – zaključila je Ashton.

Clinton i Ashton su još jednom potcrtale da samo jedinstvena, suverena i cjelovita BiH mogu biti dio europske obitelji i NATO-a.
Prije sastanka u Predsjedništvu BiH visoke dužnosnice Europske unije i SAD-a BiH imale su sastanak u Veleposlanstvu SAD-a te sastanak sa šefom Izaslanstva Europske unije u BiH Peterom Sorensenom, visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Podrška Bevandi

Kako jepriopćenoiz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Clinton i Ashton su dale punu podršku Bevandi za sve aktivnosti koje kao predsjedatelj Vijeća ministara BiH čini na stabiliziranju stanja u državi i istaknule da će SAD i u narednom razdoblju biti čvrsto uz BiH na putu prema Europskoj uniji, ali i naglasile da su Bosni i Hercegovini potrebne pozitivne promjene i da bh. politički lideri i građani BiH sami moraju uložiti dodatne napore kako bi dogovorene obveze bile i ispunjene.

– Naše države imaju izuzetno dobru suradnju i na bilateralnom i na multilateralnom planu i s tim smo posebno zadovoljni. Najvažniji cilj Vijeća ministara BiH i svih institucija u BiH je izvršenje obveza prema Akcijskom planu za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji i NATO savezu. S tim u vezi, suradnja koju imamo sa SAD je od strateške važnosti i vaša intenzivna podrška nam je izuzetno značajna, rekao je tijekom susreta predsjedatelj Vjekoslav Bevanda, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Inzko: Središnja uloga SAD i EU

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Europska unija (EU) su partneri od neprocjenjivog značaja za građane Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da prevladaju prepreke na putu ka potpunom poslijeratnom oporavku, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko tijekom današnjeg sastanka s visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Catherine Ashton i državnom tajnicom SAD Hillary Clinton, priopćio je OHR.

“Učešće u demokratskim procesima, odgovornost organa vlasti, vladavina zakona i temeljna ljudska prava svakoga građanina stubovi su poslijeratne obnove ove zemlje”, rekao je visoki predstavnik.

“EU i SAD imaju središnju ulogu u podržavanju ovih vrijednosti, posebno u situacijama kada su one na udaru. Uvjeren sam da uz neprekidnu međunarodnu pomoć ovi principi mogu i hoće zaživjeti u Bosni i Hercegovini”, kazao je Inzko.

Tijekom sastanka, visoki predstavnik je naglasio da je Bosna i Hercegovina postizala solidan napredak u procesu uspostave održivih institucija, podizanju razine životnog standarda građana i napredujući na putu ka potpunoj euroatlantskoj integraciji, te je rekao da se napredak opet može nastaviti onda kada “političari koji su okrenuti ka prošlosti” prestanu s opstrukcijama.

“Najbolja šansa za dugotrajnu stabilnost je u pristupu ‘duplog kolosijeka’ na putu ka EU/NATO-u”, rekao je visoki predstavnik.

Ističući tijesnu suradnju između OHR-a, Izaslanstva Europske unije i Veleposlanstva SAD, visoki predstavnik Valentin Inzko je naglasio da je međunarodna zajednica najjača kada je jedinstvena, kaže se u priopćenju.

Clinton i Ashton su sinoć doputovale u Sarajevo, a nakon BiH odlaze u Beograd i Prištinu. ( R. I. / Dnevnik.ba)