Published On: Uto, lis 30th, 2012

Čović: BiH će se raspasti bez Hrvata

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak navečer da će se Bosna i Hercegovina raspasti ako se pokuša napraviti država u kojoj ne bi bilo Hrvata, proglasivši rješavanje hrvatskog pitanja ključnim preduvjetom za stabilizaciju stanja u zemlji.

Čović je sudjelovao u emisiji uživo bosanskohercegovačke televizije zajedno s čelnikom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem s kojim se prvi put javno sučelio nakon što je u Domu naroda zahvaljujući glasovima dvaju HDZ-ova ta stranka isključena iz vlasti.

“Ključ rješenja za BiH je pitanje pozicije Hrvata što se ne želi prihvatiti kao realnost. Sve drugo je podvala Hrvatima i igranje na kartu da ćemo iseliti i da nas neće biti za pedeset godina. Ako netko misli da će BiH biti bez Hrvata, ja poručujem da će se takva BiH raspasti”, rekao je Čović.

I Tihić se složio da su Hrvati “najmanje ravnopravni u BiH”, dodajući da se protivi nametanju rješenja. “Ja sam protiv toga da Bošnjaci biraju hrvatskog predstavnika”, rekao je Tihić.

Zamjerio je Čoviću što je njegova stranka glasovala za isključenje SDA iz Vijeća ministara iako je ta stranka na posljednjim općinskim izborima potvrdila najveći legitimitet među Bošnjacima.

“HDZ se ponio prema SDA onako kako se SDP ponio prema HDZ kada ih je izbacio iz vlasti u Federaciji BiH”, istaknuo je Tihić.

Po njegovim riječima, HDZ sada sa SDP-om pokušava dogovoriti novu vlast što smatra nekonzistentnom politikom vodeće hrvatske stranke. Zamjerio je Čoviću što ide u vlast sa SDP-om koji je u dva navrata birao hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima, prenosi Hina.

Čović je odgovorio kako SDA nije mogao zajamčiti ulazak HDZ-a u vlast u Federaciji BiH, za razliku od SDP-a, što je opredijelilo hrvatsku stranku da glasuje za isključenje SDA iz vlasti.

Tihić i Čović su ocijenili kako je vlast u Federaciji BiH paralizirana zbog poremećenih odnosa SDP-a i SDA koji se međusobno nastoje isključiti iz vlasti.

Obojica su komentirala i mogućnost rješenja političkog zastoja u Mostaru u kojemu se vodeće hrvatske i bošnjačke stranke ne mogu dogovoriti oko načina održavanja izbora. Tihić je istaknuo kako Mostar treba zadržati posebni status, dok je Čović ocijenio da grad treba ustrojiti kao sve druge sredine.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare