Published On: Sri, lis 31st, 2012

CERIĆ I PRIJE POPISA: Svaki Bošnjak je i musliman….

Odlazeći reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa Cerić, pozvao je Bošnjake da budu vjerni jedni drugima na putu podizanja “zajedničke kuće na Balkanu”, koja će biti dovoljno široka za sve Bošnjake, ma gdje bili, i dovoljno sigurna da ih “zaštiti od genocida”

Mustafa Cerić

Cerić je Bošnjake Sandžaka pozvao da ne zaborave da je domovina ljudsko pravo i da je bez domovine čovjek nesretan, a kada je, kako kaže, čovjek nesretan, onda je “svijet nemiran”.

“Zapamtite – država je nužna potreba naroda, jer bez države čovjek je obespravljen. A kad je čovjek obespravljen, onda je mir ugrožen”, kazao je Cerić na svečanosti povodom obilježavanja 19 godina mešihata Islamske zajednice u Srbiji, na čijem čelu je glavni muftija Muamer Zukorlić.

Iako je bio najavljen, svečanosti nije prisustvovao novoizabrani reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Husein Kavazović. Muftija Zukorlić je rekao da Kavazović nije došao u Sandžak iz porodičnih razloga, ali je istaknuo da će i budući reis-ul-ulema nastaviti „ovim putem“, jer je „on dio nas i mi smo dio njega“.

Cerić je Bošnjake u Sandžaku pozvao na jedinstvo poručivši da nikada ne zaborave da je “Bošnjak Bošnjaku brat po vjeri i naciji i zato je svaki Bošnjak dužan da se brine o drugom Bošnjaku uvijek i na svakom mjestu.

“Neka se zna – Sarajevo je glavni grad, a Bosna je matična zemlja svih Bošnjaka ma gdje bili”, kazao je Cerić i poručio da Bošnjaci nikada ne smiju zaboraviti da je Sandžak “duša Bošnjaka”.

Cerić je rekao i da snaga Bošnjaka nije u vojnoj sili već da je njihova snaga uvijek bila i ostala u vjeri i moralu, u kulturi i nacionalnom ponosu, ponosu koji zahtijeva od Bošnjaka da udare čvrste temelje za svoju “sigurnu kuću na Balkanu”.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare