Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Tihić: Neprihvatljivo da bošnjački delegati budu samo iz “fildžan države”

Must Read

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je danas da je njegova stranka protiv asimetričnih rješenja, odnosno da u Federaciji BiH bude jedan način izbora članova Predsjedništva BiH, a u RS-u drugi, jer smatra da se u BiH mora na isti način da biraju članovi Predsjedništva BiH da bi imali isti legitimitet i podršku.

Ponovio je da SDA jeste za provođenje odluke „Sejdić-Finci”, ali traži da rješenja budu simetrična, a ne asimetrična.

„SDA je protiv toga da se u RS-u izravno bira član Predsjedništva BiH, a dvojica iz FBiH neizravno, jer se SDA zalaže da bude jedan način izbora u cijeloj BiH”, pojasnio je Tihić, nakon sastanka lidera sedam najjačih stranaka u BiH, održanog u Banja Luci.

On je naveo da su se stoga pojavile razlike kod dogovora o odluci „Sejdić-Finci”.

„Naš glavni zadatak je da omogućimo svim građanima, i onima koji nisu iz konstitutivnih naroda, dostupnost svih funkcija, što traži i presuda Suda u Strazbourgu. Mi smo sebi dodali dodatni zadatak da osiguramo i etnički legitimitet onih koji budu izabrani i u Dom naroda parlamenta BiH i u Predsjedništvo BiH i tu  su se pojavile razlike u pogledu izravnog, odnosno indirektnog izbora”, kazao je u izjavi novinarima nakon sastanka „sedmorke”.

SDA je, ponovio je, bliži neizravannačin izbora, ali se ne mogu složiti s asimetričnim rješenjima, odnosno podržali bismo ga, ako i u RS-u bude pristanka da se uvede neizravan način izbora člana Predsjedništva BiH.

„U Ustavu BiH imamo puno asimetrija i nismo za to da se uvode nekakve nove, jer bi to bio još jedan korak ka daljoj podjeli BiH”, kazao je lider SDA.

On kaže da SDA ne može podržati rješenja ni za Dom naroda, jer ona na kraju vrše podjelu FBiH na dva dijela, odnosno BiH na tri dijela, jer bi se političkli predstavnici Hrvata birali u 90 posto iz Hercegovine, Bošnjaka iz tri kantona (Sarajevo, Tuzla, Zenica), „i to iz tzv. fildžan države, koju mi nismo htjeli prihvatiti ni u daleko težim vremenima”.

Naglasio je i da postojeća rješenja nisu dobra i da se treba tragati „za matematičkim rješenjima, koja predlaže tzv.nova parlamentarna većina”, a da bi se osigurala i etnička zastupljenost iz cijele FBiH kada je u pitanju izbor Doma naroda, a ne samo iz većinskih kantona gdje žive određeni narodi.

Tihić je konstatirao da je na sastanku izražena opredijeljenost svih stranaka da se radi na provođenju zaključaka iz Bruxellesa, prema dogovorenoj dinamici, počevši od poglavlja 5- javne nabavke, i 27 – zaštite životne okoline te odgovora na postavljena pitanja do 15.rujna.

Očekuju od Vijeća ministara BiH, vlada entiteta sa županijama i Vladom Brčko Distrikta da do 31.kolovoza dogovore i predlože mehanizam koordinacije različitih nivoa vlasti u skladu s Mapom puta dogovorenom u Bruxellesu, 27.lipnja, a da bi BiH govorila jednim glasom.( Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -