BH. dijaspora rodbini godišnje šalje 3,5 milijardi KM

Bosanskohercegovačka dijaspora prema zvaničnim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine u posljednjih deset godina u prosjeku je slala rodbini i prijateljima oko 3,5 milijardi maraka godišnje.

Ovo je u kontinuitetu bila jedna od najznačajnijih finansijskih injekcija.

Usljed teške ekonomske krize koja je zahvatila cijeli svijet iz godine u godinu se iznos pristiglog novca u Bosnu i Herceovinu smanjuje, od pet do deset procenata.

Slanje novca u domovinu nije samo osobenost BH dijaspore. Migranti, prije svega oni koji žive u Njemačkoj, ali i širom svijeta, svakodnevno šalju milijarde dolara i eura u svoje matične zemlje.

Po procjenama Svjetske banke, na osnovu podataka iz 2011. godine, međunarodnih transfera je napravljeno u iznosu od 483 milijardi dolara, ali ovako veliki iznosi novčanih transakcija ipak nisu, kako se očekivalo, oborili cijene novčanih transfera na očekivanu mjeru, iako se u posljednje vrijeme već pojavljuju banke, koje predstavljaju ozbiljnu konkurenciju dosadašnjim servisima za transfer novca.

“Bankarske naknade za međunarodne transfere su izuzetno visoke. Istovremeno, stvarni troškovi platnog prometa se već godinama smanjuju ” – kaže Pascal Beij, potpredsjednik evropskog VoiceCash-a (www.voicecash.de), Grupe koja već igra vodeću ulogu u tehničkom razvoju i pružanju usluga na tržištu Evrope.

Ova Grupa je sa svojim programom inovativnog pristupa transferu novca pridobila povjerenje velikih kompanija kao što su MasterCard, Microsoft i njemački Telekom.

Na polju međunarodnih transfera novca pristojbe i naknade za pošiljaoce i primaoce dostižu različite iznoce, tako naprimjer za slanje 200 eura od Njemačke do Hrvatske, usluga može koštati do 42 eura, ovisno o davatelju usluga.

Stoga je VoiceCash ponudio ekonomičan i transparentan alternativni model tradicionalnim bankarskim sistemima i platnom prometu preduzeća. Za većinu balkanskih zemalja VoiceCash već nudi prijenos novca od sedam eura, prenosi BMG Bosanska medijska grupa.

S obzirom da će ovakvo smanjenje troškova slanja novca uštedjeti u prosjeku i od deset do petnaest posto, moglo bi se očekivati da u narednim mjesecima prihodi od dijaspore u Bosnu i Hercegovinu porastu bar za pet posto. To na iznos od 3,5 milijardi godišnje uopće nije mali iznos, navode iz Bosanske medijske grupe.