Published On: Sri, pro 9th, 2020

TheBosniaTimes: Razočaravajuće loš sastav Fortine vlade

Možda Sarajlije žive mit o sebi kao građani metropole kada su sa oduševljenjem klicali Bogiću Bogičeviću da je ovo biti opet ono „staro Sarajevo“. Sa ovim sastavom Fortine vlade otrijeznit će se i sa uzdahom konstatirati da živimo u nekom novom Sarajevu gdje baš svako može biti ministar! – piše TheBosniaTimes

Socijaldemokratska partija (SDP) je dogovorom stranaka Četvorke dobila tri resora u novoj Vladi KS, a već su i poznati prijedlozi kandidata za pozicije ministara.

Za ministra zdravstva SDP BiH će kandidirati prof.dr. Harisa Vranića koji je i predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP BiH, zaposlen je kao ljekar u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš”. Ranije je radio na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Za ministra prometa SDP BiH će predložiti Adnana Štetu koji je tu funkciju obavljao i u Vladi Šestorke.

Iako je SDP BiH htio i Ministarstvo privrede KS, očito je Narod i pravda imao prednost te će za tu poziciju oni kandidirati ime a to bi mogao biti Haris Bašić ili čak Adnan Delić.

SDP BiH će dati prijedlog ministra prostornog uređenja i komunalne privrede i infrastrukture a koje će nastati nakon spajanja dva ministarstva. Resor bi trebao voditi Davor Čičić koji je na čelu Sarajevskog kiseljaka.

U narednim danima mandatar za sastav nove Vlade KS Edin Forto i koalicioni partneri bi trebali javnosti predstaviti imena svih novih ministara.

Narod i pravda još uvijek ne izlazi sa imenima kandidata za ministre, a trebali bi imati pet. Samo je izvjestan povratak Admira Katice u MUP. Naša stranka će uz premijera Edina Fortu imati i dva ministra Lejlu Brčić (pravda i uprava) i još jedan resor koji za sada nije poznat.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih podijelit će se na dva, a Ministarstvo za visoko obrazovanje vodit će Melika Husić-Mehmedović koja je prijedlog nezavisnog zastupnika Damira Marjanovića. Jedno Ministarstvo trebao bi dobiti i samostalni zastupnik Damir Nikšić.

Sarajevska „Četvroka“ očito muku muči sa kadrom. Imena koja je ponudila po svojim referencama, a posebno po imidžu kojeg „uživaju u javnosti“ nisu primjerena funkcijama ministara kantonalnih vlada, posebno ne odgovaraju Sarajlijama. Možda Sarajlije žive mit o sebi kao građani metropole kada su sa oduševljenjem klicali Bogiću Bogičeviću da je ovo biti opet ono „staro Sarajevo“. Sa ovim sastavom Fortine vlade otrijeznit će se i sa uzdahom konstatirati da živimo u nekom novom Sarajevu gdje baš svako može biti ministar! Sa ovom vladom „Četvorka“ će dogurati do Općih izbora, ali te izbore preživjeti neće!

(TBT)