Published On: Ned, tra 8th, 2012

THAT’S IT: Tuarezi proglasili neovisnost, ali nisu dobili podršku Afričke unije i EU

60800Jedna od glavnih skupina unutar tuareške pobune u Maliju proglasila je danas neovisnost Azavada, područja koje Tuarezi smatraju svojom kolijevkom. Osudili su jučerašnju otmicu alžirskog konzula u gradu Gau u operaciji terorističke skupine. Istovremeno, vođa islamističke skupine Ansar Dine, koja je zauzela grad Timbuktu na sjeveru Malija, priopćio je da ne vodi rat za nezavisnost već za islam. Državni udar protiv predsjednika Amadoua Toumanija Tourea prije dva tjedna gurnuo je Mali u kaos. Kako se doznaje iz današnjih priopćenja, Afrička unija i EU odbile su Tuarezima priznati neovisnost.

Nacionalni pokret za oslobođenje Azavada (MNLA), važna skupina unutar tuareške pobune u Maliju, proglasila je danasneovisnost Azavada u izjavi na svojoj mrežnoj stranici i preko jednog od svojih glasnogovornika za postaju France24. Mosa Ag Ataher istaknuo je da želi poštovati granice susjednih država.

Glasnogovornik je osudio jučerašnju otmicu alžirskog konzula u gradu Gau u operaciji terorističke skupine. Alžir je potvrdio da je skupina neidentificiranih napadača odvela konzula i šestero njegovih suradnika na nepoznato mjestoDovršili smo važnu borbu, oslobodilačku borbu, rekao je Ataher. Azavad je područje koje Tuarezi smatraju svojom kolijevkom.

Vođa islamističke skupine Ansar Dine, koja je zauzela grad Timbuktu na sjeveru Malija, priopćio je da ne vodi rat za nezavisnost već za islam, izvješćuje agencija France Presse.Naš rat je sveti rat, to je legalan rat u ime islama. Mi smo protiv pobune, mi smo protiv nezavisnosti. Protiv smo svih revolucija koje nisu u ime islama. Došli smo prakticirati islam u ime Alahovo, kazao je Omar Hamaha.

Državni udar protiv predsjednika Amadoua Toumanija Toureaprije dva tjedna gurnuo je Mali u kaos. Afrička unija i Europska unija odbacile su deklaraciju o neovisnosti Sjevernog Malija koju su proglasili Tuarezi, priopćeno je iz Adis Abebe, sjedišta panafričke organizacije te iz Bruxellesa.

SAD je odbacio deklaraciju o neovisnosti što su je na sjeveru Malija proglasili pobunjenici koji sebe nazivaju Nacionalnim pokretom za oslobođenje Azavada. MNLA je ranije pozvao međunarodnu zajednicu da prizna njihovu neovisnost. Odbacujemo deklaraciju o neovisnosti MNLA i ponovno pozivamo na očuvanje teritorijalnog integriteta Malija, rekao je za France presse glasnogovornik State Departmenta Patrick Ventrell.