Počelo zatvaranje gayeva u Rusiji!

Ruska policija hapšenjeTuristička metropola Rusije i njezin drugi najveći grad Sankt Peterburg danas je još jednom pokazao svoje netolerantno lice. Nedavno je, unatoč osudama međunarodne zajednice i aktivista, izglasan zakon po kojem se zabranjuje svako javno izražavanje homoseksualnosti, biseksualnosti i transrodnosti, a trebalo je proći malo više od mjesec dana da padnu i prve njegove žrtve.

Kako javlja njemački tjednik Der Spiegel u svojem online izdanju, dogodila su se ‘prva hapšenja po diskriminatornom i homofobnom zakonu’. Zakon propisuje da se javno izražavanje homoseksualnosti kažnjava i ogromnom novčanom kaznom od 500 tisuća rubalja, što je oko 13 tisuća eura – inače daleko iznad prosječne godišnje zarade u Rusiji. Po uzoru na Sankt Peterburg, ruski parlament Duma upravo razmatra sličan zakon koji bi važio na cijelom državnom teritoriju.

Tome su se danas usprotivila dvojica aktivista, koja su na ulicu izašla s transparentom ‘Homoseksualnost je normalna’, na što je ubrzo reagirala policija i uhapsila ih. Sada im prijeti drakonska novčana kazna, a teško je povjerovati da će biti sigurni u ruskom zatvoru.

Tzv. zakon protiv homoseksualne propagande inicirao je zastupnik iz Putinove stranke Vitalij Mironov, koji je već zaprijetio njemačkom bendu Rammstein i Madonni da se na svojim koncertima u Sankt Peterburgu ‘ne usudi širiti pedersku propagandu’.

more recommended stories