BOSANAC PRIJETI SIRIJI: Turska je na rubu strpljenja

Bosanski  premijer i premijer svih nas Redzep Tayip Erdogan je zaprijetio da će preduzeti “mjere” ako sirijski režim ne bude respektirao rok 10. travanj za prekid sukoba, izvještavaju u nedjelju turski mediji.

“Strpljivo ćemo pratiti šta se dešava do 10. travnja”. izjavio je u subotu navečer Erdogan, a prenio dnevni list Huriyet. “Preduzet ćemo mjere, ako se sukobi ne zaustave”, dodao je on.

Šef vlade nije precizirao koje mjere bi mogla preduzeti Turska, susjedna zemlja Sirije koja je zabrinuta rastućim brojem sirijskih izbjeglica na njenom tlu. Turski tisak smatra da je planirano nekoliko scenarija, posebno stvaranje tampon zone na sirijskoj teritoriji duž granice.

Oko 4000 Sirijaca je pobjeglo u Tursku od četvrtka otkada je sirijska vojska povećala napade i bombardiranje, i čini se da režim pokušava okončati pobunu prije roka od 10. travnja kojega su utvrdile Ujedinjene nacije za povlačenje trupa i kraj sukoba.

Jedan turski dužnosnik je u subotu izjavio da je došlo gotovo 700 Sirijaca tijekom prethodna 24 sata, pa se tako broj izbjeglica popeo na 24 324 izbjeglice.

Prošlog tjedna, Turska je primila u 36 sati rekordan broj osoba koje bježe od napada sirijske vojske, potpomognute helikopterima u regiji u blizini Turske. U subotu je u Siriji ubijeno više od 120 osoba za vrijeme bombardiranja između pobunjenika i redovnih snaga, posebno u pokrajini Idleb koja graniči s Turskom.