Utorak, 16 srpnja, 2024

TERORIZAM U BIH Svjetski mediji: U BiH prijetnja domaći ekstremisti!

Must Read

BiH, koja je 90-tih godina prošlog vijeka, bila magnet za strane džihadiste, danas se bori sa prijetnjom domaćih ekstremista zavedenih konfliktima u Iraku i Siriji, ocjenjuje u opširnoj analizi agencija France press.

Dok je većina muslimana u BiH umjerenog opredjeljenja, nekoliko tisuća njih usvojilo je ultrakonzervativno selafističko učenje sunitskog islama, koje su im donijeli borci koji su došli u BiH iz sjeverne Afrike, Azije i sa Bliskog istoka tokom proteklog rata u BiH, piše agencija.

Većina tih stranih boraca ili mudžahedina, kako se navodi, napustila je BiH po okončanju rata, “ali, sjeme je već bilo posijano”.

Dvadeset godina kasnije, radikalni propovijednici koji drže vatrene propovijedi u mesdžidima, improviziranim bogomoljama, više nisu stranci.

I oni koji uzimaju oružje u ruke, također su iz redova domaćeg stanovništva, navodi agencija, podsjećajući kako je nedavno 24-godišnji oružani napadač uz povike “Alahu akbar”, otvorio vatru na policijsku postaju u Zvorniku, usmrtivši jednog i ranivši dvojicu policajaca prije nego što je ubijen.

Agencija podsjeća kako se nazočnost islamističkih ekstremista osjećalo u BiH i ranije, te navodi primjer napada na američku Ambasadu u Sarajevu 2011. godine i napad na Policijsku postaju u Bugojnu.

Sumnja se, kako se navodi u analizi, da potencijalne džihadiste regrutiraju radikalni propovijednici, djelujući kroz mreže neformalnih bogomolja.

Ekstremisti, čiji broj vlasti procjenjuju na oko 3.000, prestavljaju samo jedan djelić muslimana u BiH koji čine 40 posto od ukupno 3,8 milijuna stanovnika, međutim sumnja se da se iz njihovih redova regrutiraju na desetine boraca za ratove na Bliskom istoku.

Vjeruje se kako se oko 150 muslimana iz BiH pridružilo džihadističkim grupama u Iraku i Siriji, dok se njih 50 već vratilo sa bojišta, navode obavještajne službe.

Agencija podsjeća i kako su u veljači na sarajevskom aerodromu uhićene dvije osobe, osumnjičene za pokušaj priključenja “Islamskoj državi”.

Kako bi spriječila odlazak na strana ratišta, Parlamentarna skupština BiH je prošle godine usvojila zakon koji predviđa kazne do 20 godina zatvora za džihadiste i one koji ih regrutiraju.

Francuska agencija navodi, pozivajući se na obavještajne izvore i američki State Department, da je radikalni imam Husein Bosnić, koji je osumnjičen u BiH za regrutiranje drugih u džihad, došao na čelo selafista pošto je njihov dotadašnji vođa Nusret Imamović otišao u Siriju krajem 2013. godine.

Vjeruje se kako je Imamović, čije je ime na listi terorista State Departmenta, treći u zapovijednom lancu u “Al nusra frontu”, sirijskom ogranku Al Qaide.

Francuska agencija napominje kako su se na meti džihadističkih mreža posljednjih nedjelja našle i Albanija i Srbija.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -