Članica Europskog parlamenta Tanja Fajon: Vjerski radikalizam ne poznaje granice

Tanja Fajon, članica Europskog parlamenta, u intervjuu za “Dnevni avaz” osuđuje teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku. Ističe da, iako ovaj nemili događaj ne bi trebao usporiti nedavno deblokirani europski put BiH, u kontekstu sigurnosne situacije u našoj zemlji, kao dio obveze prema EU, mora biti usvojena i primjenjivana i zakonska regulativa koja se odnosi na sigurnost.

Osuda napada Fajon je izrazila očekivanja da će napad u Zvorniku ubrzati i izradu strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015.-2020. godine.

Kako komentirate teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku i može li ovaj nemili događaj utjecati na europski put BiH?

– Kao prvo, oštro osuđujem napad na Policijsku stanicu u kojem je jedan policajac izgubio život, a dvojica su ranjena. Isto tako, koristim priliku da izjavim sućut obitelji poginulog policajca, koji je nastradao radeći svoj posao. Napad u Zvorniku i europski put BiH nisu izravno povezani.

Ono što je bitno za europsku perspektivu BiH jeste, u ovom kontekstu, razinu sigurnosti u državi i sposobnost državnih institucija da se suočavaju s ovakvim i sličnim situacijama.

To su sve područja koja su dio zakonodavstva koje BiH mora usvojiti na svom putu prema EU. Mislim da ovaj napad neće utjecati na daljnji napredak BiH na europskom putu, što ne znači da ne predstavlja neku vrstu alarma da se više pažnje obrati na sigurnosnu situaciju u zemlji. Naravno, uz poštovanje ljudskih prava.

Edukacija mladih

Kako BiH može ojačati svoju poziciju i ulogu u borbi protiv terorizma?

– S obzirom na to da je preliminarno utvrđeno da je napadač pripadnik vehabijskog pokreta, onda ovaj napad govori o tome da vjerski radikalizam ne poznaje granice, ne bira sredstva i lokacije. Od početka ove godine napadi su se dogodili u Parizu, u Danskoj, građani BiH, kao i ostali Europljani, zaslužuju miran i siguran život, a smatram da je najbolji način za borbu protiv terorista i terorističkih napada edukacija mladih, pogotovo mladih koji žive u sredinama gdje se zbog vjere ili druge kulture osjećaju izostavljenim ili izoliranim. Odgovor na radikalizam, dakle, jesu tolerancija, razumijevanje i uspostavljanje mirne koegzistencije.