Petak, 19 travnja, 2024

Teror časnika Vojske spasa

Must Read

Na dnevnom redu istrage federalne kraljevske komisije o zlostavljanju djece, već danima se nalazi i Vojska spasa. Istraga je primarno usmjerena na događaje u domovima za dječake u Novom Južnom Walesu i Queenslandu, šezdesetih i sedamdesetih godina.

Tijekom saslušanja saznalo se i da je major Vojske spasa John Mekajver iščašio dječaku rame tukući ga pošto je ovaj pokidao lisice kojima je bio vezan. Major je dječaku vratio rame na mjesto, koristeći staru tehniku, uz upotrebu loptica tenis i odbio dijete pusti u bolnicu.
Ovaj incident, rečeno je komisiji, Klif i Marina Randall prijavili su Ministarstvu Queenslanda za brigu o djeci, ali su oni onda smijenjeni s dužnosti u Vojsci spasa.
Inače, saslušanje je ovog tjedna otvoreno izrazima sućuti sudije Petera Meklilena familiji Luisa Blejz, koji je umro od srčanog napada prošlog petka.
On je kao dječak

Silovao ga stariji dječak

Istraga je čula i svjedočenje čovjeka koji je došao u Gil memorijalni dom kao četverogodišnji dječak 1966.Plakao je kada ga je, sateranog u ćošak, silovao jedan stariji dječak kada mu je bilo sedam godina.
– Nisam u to vrijeme ni znao da li je to bilo spolno zlostavljanje ili nije. Bio sam vrlo mali i nikada me nitko nije podučavao o seksu.
 

zlostavljan u domu ALKIRE u Indoropiliju u Queenslandu između 1958. i 1960, a pomogao je da čitava priča izađe na površinu.
– Njegovo iskustvo navelo ga je da postane snažan glasnogovornik žrtava dječjeg seksualnog zlostavljanja i on je značajno doprinio zanimanju društva koje je dovelo do stvaranja Kraljevske komisije – istaknuo je sudac Meklilen.
Pravna savjetnica Vojske spasa Kate Eastman također je izrazila sućut u ime institucije.Uporedo, organizacija “Mreža preživjelih zlostavljanih od svećenika” izdala je priopćenje u kojem se kaže da je Blaze “ostavio doktorat i obećavajuću karijeru u znanosti, kako bi se usmjerio na pravdu za djecu koju nitko nije volio, nitko nije štitio, a Australija zaboravila” .
ALKIRE dom je jedan od četiri, koji su predmet istrage, po dva u svakoj od dvije države.
U jednom od potresnih svjedočenja, bivši štićenik Doma za dječake beksa u Sydneyu, sjeća se da mu je, kad mu je majka umrla, rečeno da “zaveže i pomiri se s tim”.
Javno saslušanje već je navelo Vojsku spasa poduzeti postupak protiv jednog od umirovljenih časnika. Prošlog tjedna, major John Mekajver suspendiran je iz organizacije dok se čeka nastavak istrage. On poriče seksualno napastvovanje dječaka u Beksliju i Indoropiliju. Druga dvojica optuženih časnika su umrla, a dva druga otpuštena iz Vojske.
Saslušanje se nastavlja.
 

Oficiri zlostavljači

Kevin Marshall je stigao u dom sa šest godina 1966. Majka mu je umrla veljače 1967, od prevelike doze narkotika.
– Oduzeli su mi bilo kakvu mogućnost da žalim – rekao je Maršal istrazi. – Svakako da sam plakao. Bio sam dječak, vrlo uznemiren, potresen.
Marshall je u iskazu naveo kako su ga dvojica časnika Vojske spasa i osobe koje nisu bili njeni članovi, a radili su u domu, seksualno i fizički zlostavljali, sve dok nije napustio ustanovu kad mu je bilo 14 godina.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -