Published On: Čet, velj 6th, 2014

TOLIKO O DRŽAVI JEDNAKIH: Zašto Nasera “država” voli a đenerala Manojla ne?

Hrvatsko pravosuđe je prije mjesec dana raspisalo potjernicu za generalom VRS u mirovini Manojlom Milovanovićem.

RTRS neslužbeno  saznaje da je potjernica raspisana 7. siječnja.

Milovanović je tijekom rata bio Načelnik Glavnog stožera Vojske Republike Srpske. Još nema podataka zašto hrvatsko pravosuđe tereti srpskih generala no potjernica je podignuta. Ono što je indikativno u ovom slučaju jeste licemjerni odnos državei tzv. patriota sarajevske kotline koji se kunu u državnost. Pravno gledano i Orić i Milovanović građani su BIH. Pravno gledano prema obojici je raspisana tjeralica. Nominalno politički sve bošnjačke stranke kunu se u građanštinu  i državu. Žele jaku Bosnu. Nešto manje jaku Hercegovinu. I da svi budemo građani a što manje Bošnjaci, Srbi , Hrvati. No kad se optuži Bošnjak iza njega staje cijeli bošnjački politički vrh. Bossoni, Bošnjani, Bosanci, Turci, Arapi, i anacionalni bosanski komunisti. Koji svi preko noći postaju nešto manje građani a nešto više Bošnjaci.

S druge strane, u tom istom Sarajevu za građanina, Sarajevu jednakih šansi, bilo bi posve iluzorno očekivati da Prestolnica uputi isti gnjev, istu prosvjednu notu i reagira isto kada se optuži neki general ili vojnik koji nije Bošnjak. U ovom slučaju to je Srbin Manojlo. Svejedno. Mogao je biti i Hrvat Luka. Tišina patriotskog Orić Citya bila bi ista.

Toliko o Bosni. ZAVNOBIH-u. I sarajevskim patriotskim šupljacima…

 

Bivši načelnik Vojske Republike Srpske general Manojlo Milovanović izjavio je večeras Srni da ne zna što mu konkretno Hrvatska stavlja na teret po raspisanoj međunarodnoj potjernici Interpola za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Otkud ja znam što im je palo na pamet, da li su znali da će biti raspisana potjernica za Naserom Orićem, pa su htjeli neku ravnotežu, samo što i Lion nije reagirao u mom slučaju, a trebalo je, a reagirao u slučaju Orića” , naglasio je Milovanović.

On kaže da je izgubio pravo žalbe u centrali Interpola u Lyonu, te da mu nije poznato da su institucije Srpske išta poduzele u vezi s njegovim slučajem.

Hrvatska je navodno 7. siječnja, raspisala međunarodnu interpolovu potjernicu za Milovanovićem za navodni ratni zločin.

Manojlo Milovanović bio je načelnik Generalštaba Vojske Srpske. Nekoliko puta svjedočio je na suđenjima pred Haškim tribunalom.

Orić – Milovanović i dvostruka pravila

Hrvatska Milovanovića traži zbog, kako navode u potjernici, ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Manojlo Milovanović za ATV kaže da mu nije jasno za što ga sada tereti Hrvatska.

“I sada nakon toliko, prošao sam rat, Hag Sarajevo, nitko mi nije našao ni crno iza nokta. Osjećam se jadno “, kaže Milovanović.

Što mu točno Zagreb stavlja na teret, danas nije bilo moguće saznati. Nepoznato je i mnogo toga u BiH. U slučaju Manojla Milovanovića izostala je reakcija Sarajeva kao u slučaju Nasera Orića. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela obavijestila je nakon nekoliko dana ostale agencije. Za razliku od Orićeve potjernice, s ovom za Manojla Milovanovića nisu upoznali javnost. Nije bilo ni reakcije ministra pravde, ni Predsjedništva ni bilo koga iz vrha države tko je u ovim slučajevima nadležan.

I tu je najveći problem navodi Alternativna televizija iz Banjaluke (ATV) jer Interpolu u Lion nije upućen prigovor koji je moguć po rezoluciji skupštine Interpola. Interesantno je da u slučaju Manojla Milovanovića ni Francuzi nisu pitali BiH da li će reagirati kao što je to učinjeno u slučaju Naser Orić, navodi ATV.

Taj je prigovor moguće poslati u roku 30 dana od dana raspisivanja potjernice. Ukoliko se do petka 7. veljače ne dogodi neko čudo, za Milovanovićem će biti automatski raspisana crvena potjernica. U prijevodu, napusti li granicu BiH biće uhapšen.

“Za Naserom Orićem se digla država, a za mnom nitko, ni to pola države. A ja sam pokušao da dignem državu “, kaže za ATV Milovanović.

Kako ATV saznaje, MUP Srpske zatražio je od Direkcije za koordinaciju da u Francusku urgentno pošalje upit zašto se nisu interesirali da li BiH ima prigovor kada je u pitanju Manojlo Milovanović. Ministarstvo pravde Srpske tražilo je od ministarstva pravde BiH da u okviru svojih nadležnosti postupi identično kao u slučaju Naser Orić.

Manojlo Milovanović bio je načelnik Generalštaba Vojske RS. Nekoliko puta boravio je u Hagu, ali samo kao svjedok. Nikada se njim Tribunal nije bavio, pa još više iznenađuje potjernica iz Zagreba. Milovanović je i član Senata RS.