Published On: Čet, velj 6th, 2014

Može li Izvještaj o BiH odvratiti Sarajevo od centralizma?

Sarajevski mediji potpuno su izignorirali nacrt rezolucije o BIH koji je podnijela Doris Pack a koji od Daytona na ovamo po prvi put jasnu krivnju za neusvajanje europskog paketa zakona uključujući Sejdić-Finci case stavlja na stranu centralista. Centralisitčki mediji do sada su svaki put pompozno prenosili packe ako bi EU u BIH kritizirala srpske ili hrvatske lidere no ovaj put mu. Činjenica da je EU jasno rekla kako načelo diskriminacije ne smije vrijediti samo za pojedince nego i da se federalizmom moraju rješiti prava konstitutivnih naroda u Sarajevu je potpuno izignorirana. Tek poneki bošnjački lider komentira ostata rezolucije koji ne govori o tome.

Izvještaj koji govori o potrebi usvajanja seta antikorupcijskih zakona je nešto što ohrabruje, jer to zaista treba BiH. Također, dobro je da je u izvještaju skrenuta pažnja na snage koje ugrožavaju državnost BiH i da se o tim stvarima međunarodna zajednica treba ozbiljno pozabaviti”, izjavio je za Fenu predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnik SDP-a BiH Denis Bećirović  povodom Izvještaja o BiH koji je Povjerenstvu za vanjske poslove Europskog parlamenta podnijela njemačka zastupnica Doris Pack.

Izrazio je želju da mišljenje europskih parlamentaraca uvijek bude utemeljeno na činjenicama.

Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu PSBiH Mato Franjičević podržava naznake ozbiljnijeg i konkretnijeg angažiranja Europskog parlamenta, kao i njegovog većeg fokusiranja na probleme u BiH.

Jednakopravnost u demokraciji

‘Međutim, nikakve ideje i intervencije izvan BiH ne mogu biti surogatne, jer mogu zamijeniti naše unutarnje napore koje mi sami moramo uložiti iz perspektive naše istinske volje da idemo u smjeru europskih integracija. Taj hod onda podrazumijeva prihvaćanje načela koja se deklarativno, a ne istinski prihvaćanju”, kazao je  Franjičević u izjavi za Fenu.


Jedno od tih načela, ističe, jest da svi u demokraciji moramo biti jednakopravni.

Komentirajući podršku Europskog parlamenta formiranju vrhovnog suda BiH, Franjičević kaže da HDZBiH ne bježi od ideje da je potrebna reforma pravosudnog sustava u BiH u smislu formiranja vrhovnog suda BiH ili apelacijskog suda.

Rasprave u parlamentu BiH ne daju nam velike naznake da se mora ili da će se uraditi velike stvari. To je još zapelo u različitim okvirima pojedinih stranaka’‘, kazao je za Fenu zastupnik SBB-a BiH Mirsad Đugum.

Doris Pack je, predstavljajući Izvještaj o BiH između ostalog izjavila da EU očekuje hitnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, te upozorila da se mora izmijeniti  i Izborni zakon BiH te riješiti pitanje presude „Sejdić-Finci“.

Raspakivanje Daytona

S obzirom na to da HDZBiH računa na snažniju podršku Europske unije zbog članstva Hrvatske u EU, posebno nakon predstojećih izbora za Europski parlament, mislim da ovo nije samostalni istup Doris Pack, jer  ima dosta lobiranja Hrvatske”, kaže zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević.

Ocjenjuje da “situacija nije nimalo naivna u kontekstu što HDZBiH i HDZ 1990 blokiraju provođenje presude „Sejdić-Finci“”, navodeći da se na takav način „želi izboriti raspakivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, što su i amandmani Doris Pack“.

Takva koordinirana aktivnost neće ništa donijeti pozitivno BiH, koja jedino može napraviti nove jazove, podjele i produbiti postojeće probleme”, mišljenja je Pandurević.

Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH Drago Kalabić u izjavi za Fenu kaže da Europa mora imati više razumijevanja za BiH, jer je „Europa kreirala značajan dio rješenja unutar BiH, koja su se pokazala veoma lošim“.

Europske tračnice

‘Tako naiđete na zid šutnje kada je u pitanju Zakon o javnim nabavkama ili funkcioniranje Uprave za neizravno oporezivanje ili porezni sustav. Sve to preuzeli smo iz Europske unije, a što je negativno značajno povećalo poziciju BiH u smislu korupcije i kriminala”, rekao je Kalabić.

Ovakvi stavovi predstavnika Republike Srpske za zastupnika Stranke za BiH u Beriza Belkića su razočaravajući, jer kako ističe za Fenu „Doris Pack se zaista trudi da BiH da vjetar u leđa, ali su očigledni drugačiji odnosi unutar zemlje, gdje se bh.političari veoma teško mogu fokusirati na provođenje presude „Sejdić-Finci“, odnosno mehanizam kordinacije“.

Povjerenstvo za vanjske poslove Europskog parlamenta podržao je u utorak izvještaj o Bosni i Hercegovini koji je podnijela njemačka zastupnica Doris Pack.

To je po priječima zastupnika SDA Senada Šepića „dobro za bh.građane da je BiH ponovo u fokusu u Bruxellesu“, dok „očito nije dobro za političke lidere, kojima odgovara stanje u kojem se država nalazi“.

‘Stavljanje BiH na europske tračnice trebamo iskoristi. To treba biti najdirektniji poziv svima onima kojima su puna usta Europe da počnu s konkretnim djelovanjem”, kazao je Šepić.

Doris Pack je naglasila kako EU očekuje hitnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

U tom smislu Šepić naglašava da na antikorupcijskim zakonima i sustavu obrazovanja treba bazirati djelovanje bh. političara.

‘S obzirom na činjenicu da 80 posto građana u anketama ističe želju za članstvom BiH u EU onda i osamdeset posto našeg političkog djelovanja i istupanja mora biti vezano za ispunjavanje uvjeta za pristupanje BiH EU”, kaže je Šepić.

Konačni tekst rezolucije naći će se pred zastupnicima Europskog parlamenta do polovine veljače.

 


uskrs ephzhb