Utorak, 16 srpnja, 2024

Tehnologija pomaže u liječenju depresije mladih

Must Read
Veliki depresivni poremećaj (MDD) je bolest koju karakteriziraju depresivno raspoloženje u trajanju od najmanje dva tjedna ili gubitak zadovoljstva ili zanimanja za većinu aktivnosti.

Svaki deseti

MDD nažalost pogađa skoro svakog desetog adolescenta i mladog čovjeka, ali postojeći tretmani poput lijekova ili psihoterapije ne uspijevaju značajno poboljšati simptome u 30 do čak 50 posto slučajeva.

Štoviše, neki lijekovi povezani su i s nuspojavama poput suicidalnih misli i ponašanja, što je pak dovelo do potrage za sigurnijim opcijama liječenja.

Unatoč široko raširenom zazoru od upotrebe tehnologije kad je riječ o mladim ljudima, najnovija studija kanadskih istraživača sa Sveučilišta Simona Frasera, objavljena u časopisu Journal of Affective Disorders Reports, ističe pozitivne strane korištenja neurotehnoloških pristupa u liječenju depresije kod mladih.

Stimulacija i vježbe

Istraživači su procijenili kliničke i neurofiziološke ishode korištenja kombinacije stimulacije mozga i kognitivnih vježbi kao tretmana za MDD. Ovaj specifični oblik stimulacije mozga, takozvana theta burst stimulacija (TBS), već se pokazala kao brza i učinkovita metoda liječenja depresije kod odraslih.

TBS uključuje davanje magnetskih impulsa, burstova, kojima se stimulira prefrontalni korteks mozga. Ovo područje uključeno je u različite aspekte spoznaje, od razumijevanja i zaključivanja do rješavanja problema. Ova moždana regija povezana je i s MDD-om, a oštećenje prefrontalnog korteksa sa simptomima kao što su ruminacija i suicidalne ideje, javlja Bug.

Veća moždana aktivnost

Koristeći TMS-EEG tehnologiju mapiranja mozga istraživači su otkrili da prefrontalni korteks kod mladih s MDD-om pokazuje veću moždanu aktivnost u odnosu na zdrave mlade.

Na kraju četverotjednog ispitivanja, istraživači su primijetili značajne promjene u moždanoj aktivnosti u tretiranim regijama, ali i onima koje nisu bile izravno stimulirane TBS-om. Promjene u moždanoj aktivnosti bile su povezane sa smanjenjem depresije i ruminacije.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -