VRANJEŠ: Famozni Konzulat u Rijeci osmišljen je u tek u svrhu promocije Turkovićeve

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ rekao je da je proceduru otvaranja Konzulata BiH u Rijeci pratio niz nepravilnosti i nezakonitosti.

Vranješ je u Јutarnjem programu RTRS-a istaknuo da je u pitanju performans, a ne otvaranje konzulata, jer su, kako je rekao, prostorije Konzulata zaključane čim su gosti otišli.

– Čitavu proceduru pratio je niz nepravilnosti, a sve u cilju da Bisera Turković dobije koji poen kako bi u Sarajevu dokazala da je nešto uradila za vrijeme svog mandata – rekao je Vranješ, dodavši da je sve urađeno u svrhu promocije Turkovićeve.

On je naglasio da je potpuno isključen iz tih aktivnosti koje nose i financijske troškove, dodajući da je Ambasada BiH u Hrvatskoj jedina ovlaštena za rad sa strankama.

Turkovićeva se sama proglasila ovlaštenom da radi nešto na teritoriji druge države, a nema pravo na to – rekao je Vranješ i dodao da je Hrvatska poslala jasnu poruku što misli o tome samom činjenicom tko je bio, odnosno tko nije bio prisutan na otvaranju.

Vranješ je rekao da je on ovlašteni predstavnik u Hrvatskoj u ime BiH, navodeći da neće dozvoliti da zaposleni u Ambasadi idu u spomenuti konzulat i obavljaju bilo kakve aktivnosti tamo, kao i da neće dozvoliti bilo kakve aktivnosti vezane za novčana izdvajanja.

On je istakao da Turkovićeva svojim političkim postupcima kontinuirano narušava odnose s Hrvatskom, kao i Srbijom.

Podsjećamo, Turkovićeva je  u Rijeci otvorila Konzulat BiH, ali samo formalno, jer za građane vrata Konzulata ostaju zatvorena do daljnjeg.

Na ceremoniji nije bilo konzula, ni osoblja, jer nisu imenovani. Izostale su i visoke zvanice države domaćina. Uz nju je bio tek samo Zoran Perković, bivši visokopozicionirani član HercegBosne, i to odjela za upravne poslove.

Pronalazimo ga u dijelovima stenograma gdje skupa sa Zubakom govori o potrebi preseljenja cijelog stanovništva Vareša kao i širih djelova Srednje Bosne, Hrvata ka jugu.

Zbog ovog konzulata Turkovićeva će morati na sud. Kao i zbog dodjele VSS plaće osobama u diplomaciji, sa SSS obrazovanjem.

Ona je svojedobno ishodila i protupravno tumačenje upravne inspekcije ministarstva Pravde BIH, na čijem je čelu bio ministar Grubeša, no pravdao se da nije mogao utjecati na sporno mišljenje.

Prema tom mišljenju osobe koje se imenuju u diplomaciju moraju biti visokoobrazovane, ali možda i ne moraju. Iako je jasno u pravilniku navedeno da osoba uz visokoobrazovanje mora imati dodatne elemente u životopisu koji ju čine kvalificiranom za taj posao.

Ona je to protumačila na na način “ili diploma ili dodatne kvalifikacije”.

Ako je to tako zašto onda VSS plaća  koju propisuje pravilnik? I kako je uopće nekome moguće odrediti VSS koeficijent ako je osoba sa SSS stručnom spremom?